Ha december, akkor mikulásvirág - Future of Debrecen

Ha december, akkor mikulásvirág

Naturinda

Decemberi hónapunkban alig találni ékesen mutató, virágzó beltéri dísznövényeket.
Számomra a mikulásvirág hordoz bájt, jelzi az ünnepekre való készülődést, várakozást.

A mikulásvirág az Euphorbiaceae – a kutyatejfélék – családjába tartozó beltéri virág. Jellegzetes fellevelei virágzás körül pirosodnak, így gyönyörűen szépíthetik tulajdonosuk egyik polcát, asztalát vagy kaspóját. A növényt több méretkategóriában értékesítik. Általában már november végén megjelennek a nagykereskedésekben, áruházláncok polcain, de virágboltok kínálatát is szélesítik ebben az időszakban. 

Nagy lombozatot nevel, íves hajtásain gyűjtögeti a fényt. A virága elég kicsi, illattalan, melynek színe általában fehér. Fontos szempont, hogy a fellevelével díszít igazán, nem pedig a virágával a növény. 

A virágzása december és február között zajlik.

Szaporítása

A mikulásvirágot – mint oly sok növényt – eredményesen dugványról szaporíthatjuk. Mivel tejnedves növény, ezért a vágás után forró vízbe állítsuk az alját, hogy elálljon a nedvszivárgás. Érdemes kesztyűben végezni a munkaműveletet, mert a nedv enyhén mérgező, így allergia tüneteit okozhatja. Vegyük ki, és pár órát hadd száradjon a dugvány. Ezt követően tőzeges, laza szerkezetű, de tápdús talajba helyezzük. Az ezt követő két hétben az öntözés csak párásítás útján történjen! Egy spriccelő segítségével nedvesítsük át a közeget szobahőmérsékletű vízzel. Ha tudjuk, gyűjtsük az esővizet, mert ez a legmegfelelőbb a növény számára. Tavasszal, virágzást követően érdemes szaporítani.

Környezeti igényei

A mikulásvirág nem a legkönnyebben nevelhető és tartható dísznövények közé sorolandó. Közép-Amerikából származik, ezáltal nyáron szereti a meleget.

Általánosságban elmondható, hogy hűvösebb, 21 Celsius-fok alatti helyet szeret, de ne legyen ott kevesebb, mint 17 Celsius-fok.  Fényigénye nagy, de a tűző nap perzselést okoz! Ha ablakpárkányra tesszük növényünket, akkor tovább tartja a felleveleit és a virágzatát. Öntözésénél fontos, hogy a pangó vizet nem tűri. Az öntözés mérsékelt legyen, alulról, felszívatással történjen. Fokozott vízigénye az új hajtások képződésekor van. Szubtrópusi növény, a huzatra érzékeny, ezért olyan helyet válasszunk neki, ahol közel azonos a léghőmérséklet, majd onnan ne mozgassuk, ne változtassuk a helyét. A száraz levegőt nem tűri, így a párásításról is gondoskodni kell.

Az enyhén savanyú, tőzeges virágföldet kedveli. 

Mire figyeljünk vásárláskor?

  • A növény levele ne sárguljon és ne kókadjon.
  • Ne legyen a levél fonáki részén kártevő (tetvek).
  • Olyan növényt kell választani, melynek a virága még nem nyílt ki teljesen (a virágpor jól kivehető a színes fellevélzeten).
  • Vásárlást követően minél előbb vegyük le a celofánt!

Egyszer virágzó növény?

Gondos tartás mellett évről-évre virágzásra bírható. A növények is érző lények, érzékelik a környezetükben folyó változásokat. Ilyen például az adott hely évszaknak megfelelő nappalai hosszúságának alakulása. Kertészeti szempontból fénymegvilágítás esetében megkülönböztetünk rövid és hosszú nappalos növényeket. A fény mennyisége határozza meg, hogy rövid vagy hosszú nappalok szükségesek ahhoz, hogy a virágrügy iniciálódjon, tehát adott legyen a lehetőség arra, hogy virágzásra forduljon a növény. Emellett a hőmérséklet is fontos befolyásoló tényező. A mikulásvirág rövid nappalos növény, így hosszú, legalább 12 órás egybefüggő sötétség szükséges ahhoz, hogy végbe menjen az előbb említett folyamat.  Nagy termesztőházakban már nyáron elkezdik a sötétítést. Otthon praktikus lehet egy erre a célra egy nagyobb kartondoboz. A megadott időmennyiség után vegyük le a dobozt. Nyilván amint már látjuk a rügyet, nem kell alkalmaznunk ezt a folyamatot.

A levéltetvek előszeretettel szívogatják a mikulásvirág nedveit is. Könnyen át tudnak rá terjedni bármely fertőzött beltéri dísznövényről. A levél fonákán gócszerűen helyezkednek el. Jellegzetes kártételi tünet, hogy a növény kókad. Sokan ezt vízhiánynak gondolják, ezért is fontos a levélzet megfordítása, s annak ellenőrzése, nem kártevők okozzák-e a kókadást. Felszívódó rovarölő szerrel (Spilan, Mospilan) permetezzük a beteg növényeket. 

Ajándékozz decemberben is növényt!

Nagy Péter Zoltán

gazdasági agrármérnök, jogi szakokleveles közgazdász

Géber János

geográfus, projektmenedzser

Nagy-Gergely Valéria

jogi szakokleveles közgazdász

Hamecz Orsolya

okleveles természetvédelmi mérnök

Juhász Lajos

a Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészet erdészeti igazgatója

dr. Aradi Csaba

ökológus

Nagyné Pálfi Zsuzsa

környezetgazdálkodási agrármérnök

Váradi Zoltán

a Természettár vezetője

Senánszky Petra

többszörös világ- és Európa-bajnok uszonyos úszó

Lenner Ádám

a Tiszatáj Közalapítvány természetvédelmi és tájgazdálkodási menedzsere

Szentpéteri-Nagy Veronika

kertészmérnök

Balázs Ákos

Debrecen Környezetvédelmi ügyeiért is felelős alpolgármester, Debrecen Környezetvédelmi munkacsoportjának elnöke

Rácz Gréta Ildikó

biológus, a Green Drops Farm Kft. Társalapítója

Hosszu Róbert

az NI Hungary Kft. vezérigazgatója

Duzs László

természetvédelmi mérnök

Fodorné Magyar Ágnes

tanár, köznevelési szakértő, iskolakert mentor

dr. Kövér László

a Debreceni Egyetem adjunktusa

Váradi Ferenc

rádiós műsorvezető

dr. Krecz Tibor

kommunikációs szakember

dr. Szűcs István

a Debreceni Egyetem intézetigazgató egyetemi docense

dr. Grasselli Gábor

a Debreceni Regionális Gazdaságfejlesztési Alapítvány igazgatója

Kálmánczi Miklós

önkormányzati tanácsadó

Balogh Dóra

divattervező, környezettervező

Tóth Máté

Természetvédelmi mérnök

Gorján Ferenc

a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatója

Fülöp Ferenc

környezetmérnök, fotográfus

Dancs László

az EDC Városfejlesztési csoportjának vezetője

Csatlakozz hozzánk!