Itt az ideje a paradicsom kacsolásnak - Future of Debrecen

Itt az ideje a paradicsom kacsolásnak

Naturinda

Az idei időjárásra eddig a kertészeknek egy szavuk sem lehet, rengeteg csapadék hullott és feltöltötte talajinkat nedvességgel, emellett  a tavaszi hőmérséklet fokozatosan szinte napról napra emelkedett, amelyre nagyon régen nem volt példa.

Ha van víz és meleg időjárási feltételek, akkor van bizony hajtásnövekedés is. Így vannak ezekkel a májusban elpalántázott paradicsom palánták levélzetük is. Akik rendszeresen kertészkednek azok tudják, hogy május végén, június elején szenzációs módon berobban a kert. A paradicsom esetében az év folyamán több fitotechnikai munkát kell elvégeznünk, ilyen a kacsolás is.

De mi is az a kacs?

A kacs a főszár és a levél között nagyjából 45 fokos szögben növő hajtás. Vidéken élők hónaljhajtásként is említik. Azért fejleszt ilyet a paradicsomnövény, mert genetikailag kódolva van a génjeibe, hogy ő szép, erőteljes, bokros alakzatot vesz fel. Ha mi ezt nem akadályozzuk meg kezünkkel vagy metszőollóval el is érné ezt a gömbhez hasonló habitust, valamint ezek a hajtások később szárakká fejlődnének. Tudnunk kell, hogy a meghagyott kacsok rengeteg energiát vonnak el a növénytől, így számukat csökkentsük a 0-ra.

A kacsolást érdemes 3-5 cm állapotban a hajnali órában eltávolítani kézzel, mert akkor a legnagyobb a turgor nyomás a növény hajtásrendszerében, ezért könnyen fog pattani a kacs. A sebhelyen hamar elindul a kalluszosodás, a seb hamar beforr (ha reggel történik a kacsolás), így a kórokozók se jutnak be a nyílt felületeken.  Ha nagyobb részeket távolítunk el, akkor azt fertőtlenített metszőollóval tegyük és minden növény után valamilyen tömény alkohollal sterilizáljuk eszközünket. Így elkerülhető az esetleges főszár roncsolása.

Hogyan hasznosul a levágott zöld tömeg?

Három alternatívát is ajánlok számodra:

  1. Komposztálás

Ha nincs elegendő terülted, valamint gondoskodtál megfelelő tápanyagutánpótlásról, akkor 2-5 cm-es darabokra vágva, helyezd a komposztálóba.

  1. Kacs gyökereztetése

Ha rendelkezel még üres területtel, ahová szívesen ültetnél még paradicsomot, akkor van egy jó hírem. A kacs vízben nagyon könnyen gyökeret ereszt (1,5 hét), majd kiültethető cserépbe, balkonládába vagy akár szabadföldbe is. Így később is lesz a már kedvelt fajtából ültetett paradicsomod, amely nagyjából augusztus végén, szeptember tájékán érhet be.

  1. Ázalék készítése

Ha kicsit jobban átgondoljuk, ezek a levágott zöld növényi felületek, egészséges növényi hajtások, tehát minden tápanyag megtalálható bennük is. Egy kisebb vödörbe vagy hordóba tegyük bele, öntsük fel vízzel , tegyük napsütötte helyre és várjuk hogy a természet elrendezze a dolgát. Nem mindegy azonban, hogy milyen hordót ( legjobb: HDPE 2 típusú) használunk, mert a nap UV sugárzása „megeheti” azt, így kiváltva egy mikro műanyagszennyezést. A legjobb, ha erre a célra kifejlesztett ázalékkészítő tartályhordót használunk.  Kellemetlen szaggal jár a bomlási folyamat, ezért erkélyen vagy zárt helyen ne készítsünk ilyet. Érdemes 2 naponta megkavarni az ázalékot, melyet 1-1,5 hét leforgása után tökéletesen használhatunk a növényeink trágyázására. Hidd el ez a zöldtárgya csodákra képes! Hígított formában (10 l víz -2-3 dl ázalék) juttassuk a növényekre locsolókanna segítségével.

Jó munkát hozzá!

Nagy Péter Zoltán

gazdasági agrármérnök, jogi szakokleveles közgazdász

Géber János

geográfus, projektmenedzser

Nagy-Gergely Valéria

jogi szakokleveles közgazdász

Hamecz Orsolya

okleveles természetvédelmi mérnök

Juhász Lajos

a Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészet erdészeti igazgatója

dr. Aradi Csaba

ökológus

Nagyné Pálfi Zsuzsa

környezetgazdálkodási agrármérnök

Váradi Zoltán

a Természettár vezetője

Senánszky Petra

többszörös világ- és Európa-bajnok uszonyos úszó

Lenner Ádám

a Tiszatáj Közalapítvány természetvédelmi és tájgazdálkodási menedzsere

Szentpéteri-Nagy Veronika

kertészmérnök

Balázs Ákos

Debrecen Környezetvédelmi ügyeiért is felelős alpolgármester, Debrecen Környezetvédelmi munkacsoportjának elnöke

Rácz Gréta Ildikó

biológus, a Green Drops Farm Kft. Társalapítója

Hosszu Róbert

az NI Hungary Kft. vezérigazgatója

Duzs László

természetvédelmi mérnök

Fodorné Magyar Ágnes

tanár, köznevelési szakértő, iskolakert mentor

dr. Kövér László

a Debreceni Egyetem adjunktusa

Váradi Ferenc

rádiós műsorvezető

dr. Krecz Tibor

kommunikációs szakember

dr. Szűcs István

a Debreceni Egyetem intézetigazgató egyetemi docense

dr. Grasselli Gábor

a Debreceni Regionális Gazdaságfejlesztési Alapítvány igazgatója

Kálmánczi Miklós

önkormányzati tanácsadó

Balogh Dóra

divattervező, környezettervező

Tóth Máté

Természetvédelmi mérnök

Gorján Ferenc

a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatója

Fülöp Ferenc

környezetmérnök, fotográfus

Dancs László

az EDC Városfejlesztési csoportjának vezetője

Csatlakozz hozzánk!