Roppan már a cseresznye - Future of Debrecen

Roppan már a cseresznye

Naturinda

A tavasz után hazánkban elsőként érik a csonthéjas gyümölcsfélék közül a cseresznye, pontosabban annak egyes fajtái. Mindenki szereti ezt a roppant finom és egészséges  gyümölcsöt, melyet teljes érésben szüretelünk június elejétől július elejéig. Sok telek rendelkezik cseresznyefával. A leggyakoribb a magas fájú Germersdorfi óriás egyik szelektált fajtája, ami bőven kielégíti egy 4 fős család cseresznyefogyasztási igényeit – természetesen, ha van aki leszüretelje a több méter magasságban csüngő finomságokat.

A cseresznye középkötött talajt igényel, s a közepes vízigényű gyömölcsfajok közé sorolandó. A hajtás- és gyümölcsnövekedés időszakában igényli a legnagyobb vízmennyiséget.

A szamóca mellett a cseresznye is primőr termék, így magas az értékesítési ára.

A hazai szabadföldi cseresznyetermesztés hátráltató tényezője a nyár eleji hektikus időjárás, a túl rövid idő alatt lehulló nagy mennyiségű csapadék. Ez a természeti jelenség jócskán tizedeli a termesztők jövedelmét, mivel így a gyümölcs könnyen kihasad, kicsattan, s így a termés eladhatatlanná válik étkezési célra. A termés évről évre egyre drágább a növekvő termelési költségek miatt. A kertészetet – mint minden más mezőgazdasági ágazatot – sújtja a munkaerőhiány, ami továbbá nehezíti a termesztést, hiszen a cseresznyét kizárólag kézzel és kocsánnyal lehet betakarítani. A festőlevű fajtákat érdemes gumikesztyűben szüretelni.

Beltartalmi értékei rendkívül jók, fajtánként nyilván eltérők. A Szomolyai fekete rendelkezik az egyik legmagasabb antioxidáns-tartalommal, amivel csökkenthető a krónikus megbetegedések kialakulásának kockázata. Alacsony zsír- és fehérjetartalma mellett a magas rosttartalom kedvezően hat a bélrendszerre, annak működésére.

Méltán lehetünk büszkék hazai nemesítésű cseresznyefajtáinkra, amelyek a nemzetközi fajtaválasztékban is megállják a helyüket. Apostol János és Brózik Sándor növénynemesítők töretlen, áldozatos  munkája nélkül nem jöhetett volna létre számos kiváló  fajta.

Pár kiemelkedő hazai fajta, melyek közül a női névvel ellátott fajták önmeddőek (porzópartner kell, hogy legyen termés) a férfinevűek pedig öntermékeny fajták (nem kell porzó, hogy legyen termés).

  • Katalin
  • Vera
  • Rita
  • Carmen
  • Petrus (Péter)
  • Paulus (Pál)
  • Alex
  • Sándor

Nincs olyan, hogy tökéletes fajta! Ha egy gyümölcsfajta, valamilyen tulajdonságban kiemelkedő – például nagy termésmennyiségre képes vagy korán érő –, akkor van hátrányos tulajdonsága is – például fogékony betegségekre vagy a kártevők kifejezetten tizedelik a termést.

A Rita nevű cseresznye a világon az egyik legkorábban érő fajta, már május 20-25. körül értékesíthető. Hátránya, hogy repedésre nagyon hajlamos, valamint a seregélyek előszeretettel fogyasztják.

Egy másik fajtát szeretnék még kiemelni a felsoroltak közül, ez pedig a Carmen. A tanulmányaim során égett az emlékezetembe ez a fajta, amelyet szüretelve csodáltam meg csak igazán.

Ez a legértékesebb magyar fajta. Június 5-10. környékén érik, roppanós. A legnagyobb gyümölcsmérettel rendelkezik (általában 27-30 mm a gyümölcs átmérője). Hátránya, hogy levélfoltosságra és repedése igen hajlamos.

A piac elvárásai a következők: a gyűmölcs legyen fényes felszínű, finom, édes, kellően roppanós és minimum legyen meg a 32 mm átmérőjű gyümölcsméret.

A termesztők számára fontos ismérvek: legyen „piacos”, roppanós, bőtermő és egybeérő fajta.

Házikertben sokszor elmarad a kellő növényvédelem. Sajnos teleink egyre enyhébbek, így a kártevők és különböző kórokozók könnyen áttelelnek, így minden évben védekeznünk kell ellenük. A kártevők közül a cseresznyelegyet kell kiemelni, amely a gyümölcsbe petézik, amiből nyű fejlődik, így lesz „kukacos” a termésünk. A cseresznyelégy ellen sárga, ragacsos rovarfogó lapokkal védekezhetünk hatékonyan. Folyamatosan figyelnünk kell, hogy mikor van a rajzás, mikor fogunk sok cseresznyelegyet ezekkel a lapokkal. Amikor kiugró számot tapasztalunk, akkor kell permeteznünk a fákat rovarölő szerrel. A növényvédelemnek igenis van létjogosultsága házikerti viszonylatban is!

Fogyaszd ezt a nagyszerű gyümölcsöt rengeteg élvezettel!

Kedves egészségedre!

Nagy Péter Zoltán

gazdasági agrármérnök, jogi szakokleveles közgazdász

Géber János

geográfus, projektmenedzser

Nagy-Gergely Valéria

jogi szakokleveles közgazdász

Hamecz Orsolya

okleveles természetvédelmi mérnök

Juhász Lajos

a Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészet erdészeti igazgatója

dr. Aradi Csaba

ökológus

Nagyné Pálfi Zsuzsa

környezetgazdálkodási agrármérnök

Váradi Zoltán

a Természettár vezetője

Senánszky Petra

többszörös világ- és Európa-bajnok uszonyos úszó

Lenner Ádám

a Tiszatáj Közalapítvány természetvédelmi és tájgazdálkodási menedzsere

Szentpéteri-Nagy Veronika

kertészmérnök

Balázs Ákos

Debrecen Környezetvédelmi ügyeiért is felelős alpolgármester, Debrecen Környezetvédelmi munkacsoportjának elnöke

Rácz Gréta Ildikó

biológus, a Green Drops Farm Kft. Társalapítója

Hosszu Róbert

az NI Hungary Kft. vezérigazgatója

Duzs László

természetvédelmi mérnök

Fodorné Magyar Ágnes

tanár, köznevelési szakértő, iskolakert mentor

dr. Kövér László

a Debreceni Egyetem adjunktusa

Váradi Ferenc

rádiós műsorvezető

dr. Krecz Tibor

kommunikációs szakember

dr. Szűcs István

a Debreceni Egyetem intézetigazgató egyetemi docense

dr. Grasselli Gábor

a Debreceni Regionális Gazdaságfejlesztési Alapítvány igazgatója

Kálmánczi Miklós

önkormányzati tanácsadó

Balogh Dóra

divattervező, környezettervező

Tóth Máté

Természetvédelmi mérnök

Gorján Ferenc

a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatója

Fülöp Ferenc

környezetmérnök, fotográfus

Dancs László

az EDC Városfejlesztési csoportjának vezetője

Csatlakozz hozzánk!