Vadsnidling, avagy a fűcsomónak álcázott vitaminbomba - Future of Debrecen

Vadsnidling, avagy a fűcsomónak álcázott vitaminbomba

Duzs László

Gondoljunk csak bele!

A vadon növő gyógynövényekkel együtt vártuk a tavaszt. Ők is fáznak még  az elhúzódó télben. Most együtt szívjuk magunkba a meleget és a napsugarakat. Vigyázzunk rájuk (óvjuk hagymáikat), és fogyasszuk őket egészséggel! Habár hűvösen indul a tavasz, a vadsnidlingnek senki sem szólt, és már megannyi helyen lehet találkozni vele. Egész évben szedhető, mégis érdemes ezt az időszakot a leginkább megbecsülni, hiszen ilyenkor friss, zsenge hajtásokat hozva újul meg az idő melegedésével. 

De mit is érdemes tudni róla?

Kígyóhagymaként is ismerheted. Magyarországon már a középkorban is alkalmazták gyógy- és fűszernövényként is. Erdőszélén, ligetekben, patakpartok mentén, a napfényesebb területeken szeret élni. Csoportokban (innen a címben emlegetett „fűcsomó” is) akár 20-50 cm magasságig is megnőhetnek. A föld alatt megannyi apró kis hagymája van, amiből sűrűn, egymás mellett állva fejlődnek ki hajtásai. Ezért is nagyon fontos, hogy gyűjtéskor a hagymáját ne bántsuk! A föld felszíne fölött 2-3 centiméterrel vágjuk el, és csak a levágott részt gyűjtsük össze. Levelei karcsúak, üregesek és henger alakúak, messziről akár díszfűnek is nézhetjük őket. Íze hasonlít a nemesített metélőhagymához, a fokhagymára és a vöröshagymára emlékeztet, de kevésbé erőteljes. Enyhébb íze miatt fogyasztója nem lesz napokig hagyma- vagy fokhagymaillatú. Májustól júniusig nyíló virágai apró, kerek gömbökben, rózsaszínes-lilás színben tarkítja a „fűcsomókat”. Szintén ehetőek. Káliumban, oxálsavban, vasban, foszforban, kalciumban, A és C vitaminban gazdagok. Ízük enyhébb mint a leveleké, színükkel pedig gyönyörű lilás-rózsaszín árnyalatot adnak az ételeknek. Az egész virágfejet vagy az apróra szedett virágszirmokat is lehet használni például friss salátákhoz.

Mint bármely zöldfűszer, a vadsnidling is sokféle ételben megállja helyét. Salátákban, omlettben, zöldséglevesekben, krémlevesekben, szószókban, joghurtos mártásokban, pestóban, sültekben, húslevesben, köretekben (rizs, burgonya, bulgur, köles, stb.), túrókrémben, vajkrémben, fűszervajban, szendvicsekben, szendvicskrémekben, pástétomokban, főzelékekben, fűszerolajakban, pogácsában, kenyérben… és persze még sorolhatnánk.  Nem csak ízével színesítheti ételeinket, de egészséges díszítőnövényként is kiváló. Én személy szerint rizs és lilakáposzta-fasirt mellé fogom tenni.

Fontos, hogy a főzés ront az ízén, mivel elveszíti az aromáját. Érdemes tálalás előtt, a főzési folyamat végén belekeverni az ételbe, hogy megtartsa ízét. Enyhébb íze miatt a diétás ételek egyik fő fűszernövénye.

A frissen leszedett vadsnidling sajnos viszonylag gyorsan, pár nap alatt megfonnyad, de fagyasztva vagy szárítva kiválóan tartósítható. Vásárlás után érdemes vízbe tenni, hogy meghosszabbítsuk élettartalmát, hiszen íze frissen érvényesül igazán.

Nagy Péter Zoltán

gazdasági agrármérnök, jogi szakokleveles közgazdász

Géber János

geográfus, projektmenedzser

Nagy-Gergely Valéria

jogi szakokleveles közgazdász

Hamecz Orsolya

okleveles természetvédelmi mérnök

Juhász Lajos

a Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészet erdészeti igazgatója

dr. Aradi Csaba

ökológus

Nagyné Pálfi Zsuzsa

környezetgazdálkodási agrármérnök

Váradi Zoltán

a Természettár vezetője

Senánszky Petra

többszörös világ- és Európa-bajnok uszonyos úszó

Lenner Ádám

a Tiszatáj Közalapítvány természetvédelmi és tájgazdálkodási menedzsere

Szentpéteri-Nagy Veronika

kertészmérnök

Balázs Ákos

Debrecen Környezetvédelmi ügyeiért is felelős alpolgármester, Debrecen Környezetvédelmi munkacsoportjának elnöke

Rácz Gréta Ildikó

biológus, a Green Drops Farm Kft. Társalapítója

Hosszu Róbert

az NI Hungary Kft. vezérigazgatója

Duzs László

természetvédelmi mérnök

Fodorné Magyar Ágnes

tanár, köznevelési szakértő, iskolakert mentor

dr. Kövér László

a Debreceni Egyetem adjunktusa

Váradi Ferenc

rádiós műsorvezető

dr. Krecz Tibor

kommunikációs szakember

dr. Szűcs István

a Debreceni Egyetem intézetigazgató egyetemi docense

dr. Grasselli Gábor

a Debreceni Regionális Gazdaságfejlesztési Alapítvány igazgatója

Kálmánczi Miklós

önkormányzati tanácsadó

Balogh Dóra

divattervező, környezettervező

Tóth Máté

Természetvédelmi mérnök

Gorján Ferenc

a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatója

Fülöp Ferenc

környezetmérnök, fotográfus

Dancs László

az EDC Városfejlesztési csoportjának vezetője

Csatlakozz hozzánk!