Házi fermentálás - Future of Debrecen

Házi fermentálás

A mentás lány

A fermentálás (más néven erjesztés) igen zöld módszer, hiszen nem kell hozzá mesterséges tartósítószer, egyéb adalékanyag hozzáadása.

A fermentált ételek hasonlóan hatékony probiotikumoknak tekintendők, mint a savanyított tejtermékek. Szerepük lehet a koleszterinszint, illetve az elhízás kockázatának csökkentésében.

A kimaradt fél fej lila káposztámat szerettem volna valamilyen módon megmenteni és a konyhában felhasználni, így esett a választásom az erjesztésre.

Recept

A káposztát lereszeltem, majd a súlyának megfelelő 2%-os mennyiségű sóval megszórtam (1 kg káposztához-> 2 dkg só, továbbá jódmentes sót használjunk, mert az erjesztőbaktériumainkkal végez a jód), majd fél óráig állni hagytam. Ezt követően jól átkevertem és ismét pihentettem fél órát. A pihenő után adtam hozzá néhány szem egész borsot, pár babérlevelet és egész köménymagot, majd összekevertem és kisebb befőttesüvegekbe helyeztem, aminek a tetejét sárgarépa-darabokkal szorítottam le. A káposzta enged a levéből, ezért annyit öntsük rá, hogy egy kis üres rész maradjon az üveg tetején.

Végül szorosan csavarjuk rá az üvegre a tetőt, tegyük az üvegeket tányérra (hiszen az erjedés során kiszökik némi folyadék) és helyezzük kb. 20-22 fok hőmérsékletű helyre. 3 hét alatt optimális körülmények között megerjed.

Borbélyné dr. Bacsó Viktória

Agóra Tudományos Élményközpont ügyvezetője

Tornainé Kicsák Edit

környezet biotechnológus

Nagy Péter Zoltán

gazdasági agrármérnök, jogi szakokleveles közgazdász

Géber János

geográfus, projektmenedzser

Nagy-Gergely Valéria

jogi szakokleveles közgazdász

Hamecz Orsolya

okleveles természetvédelmi mérnök

Juhász Lajos

a Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészet erdészeti igazgatója

dr. Aradi Csaba

ökológus

Nagyné Pálfi Zsuzsa

környezetgazdálkodási agrármérnök

Váradi Zoltán

a Természettár vezetője

Senánszky Petra

többszörös világ- és Európa-bajnok uszonyos úszó

Lenner Ádám

a Tiszatáj Közalapítvány természetvédelmi és tájgazdálkodási menedzsere

Szentpéteri-Nagy Veronika

kertészmérnök

Balázs Ákos

Debrecen Környezetvédelmi ügyeiért is felelős alpolgármester, Debrecen Környezetvédelmi munkacsoportjának elnöke

Rácz Gréta Ildikó

biológus, a Green Drops Farm Kft. Társalapítója

Hosszu Róbert

az NI Hungary Kft. vezérigazgatója

Duzs László

természetvédelmi mérnök

Fodorné Magyar Ágnes

tanár, köznevelési szakértő, iskolakert mentor

dr. Kövér László

a Debreceni Egyetem adjunktusa

Váradi Ferenc

rádiós műsorvezető

dr. Krecz Tibor

kommunikációs szakember

dr. Szűcs István

a Debreceni Egyetem intézetigazgató egyetemi docense

dr. Grasselli Gábor

a Debreceni Regionális Gazdaságfejlesztési Alapítvány igazgatója

Kálmánczi Miklós

stratégiai igazgató, Debreceni Városüzemeltetési Kft.

Balogh Dóra

divattervező, környezettervező

Tóth Máté

Természetvédelmi mérnök

Gorján Ferenc

a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatója

Fülöp Ferenc

környezetmérnök, fotográfus

Dancs László

az EDC Városfejlesztési csoportjának vezetője

Csatlakozz hozzánk!