Food-menedzsment otthon - Future of Debrecen

Food-menedzsment otthon

Duzs László

Az ételpazarlás minimalizálása és a tudatos étkezés iránti elköteleződés egy olyan út, amely számomra nemcsak a konyhában, hanem az élet más területein is fontos tanulságokat hozott. Életem korábbi szakaszában a menüzős helyek és éttermek uralták az étkezéseimet, ami sokszor elvonta a figyelmet az étkezéssel kapcsolatos tudatosságról. Persze voltak fellángolások, de most vagyok a legtudatosabb. A menütervezés révén sikerült jelentős változást elérnem a konyhánk működésében.

Mostanában értettem csak meg igazán, amikor édesanyám azt mondta, hogy „sokszor nehezebb kitalálni, hogy mit főzzek, mint megfőzni azt”.

Az egyetemi éveim során az egyik tantárgyamhoz hozzátartozott az időmenedzsment is, s akkor egy olyan tanácsot kaptam, amelyet azóta is alkalmazok a mindennapi életemben. A professzor az előadás végén egy kérdést tett fel, s meg is válaszolta azt: „Tudják Önök, hogy kik csinálják ezt a legjobban? – A nők.” A mondatot mélyebb értelemben értettem meg, és rájöttem, hogy a tudatosság és az idővel való gazdálkodás igazi mesterei a nők. Az én párom például természeténél fogva rendkívül szervezett és tudatos, ami nekem sokat segített, hogy én is belevágjak a tudatosabb étkezésbe. Sokszor érzem azt, hogy én maximális koncentrációval és tervezéssel tudom csak elérni azt, ami neki természeténél fogva magától jön.

Az ő példájából tanulva egyre inkább a tudatos menütervezésre és étkezéskezelésre összpontosítunk. Minden nap egy ételt főzünk, s mindig van levesünk és főételünk. A rendszer lényege, hogy ma a tegnap főzött levest esszük és egy ma főzött főételt, holnap pedig a mai főételt és egy holnapi levest, így mindig kerül új íz az asztalra. Ez nemcsak finom étkezéseket biztosít, hanem a pazarlást és a konyhában töltött időt is csökkenti.

Alaplé mindig van a fagyasztóban, ami segít abban, hogy gyorsan és egyszerűen gazdag ízű ételeket készíthessünk. Az alaplé nemcsak finom, hanem gazdaságos is, mert megannyi étkezéshez felhasználható, így a hűtőben lévő alapanyagoknak is komplexebb ízt kölcsönöz. A tudatos étkezés segít abban, hogy a hűtő mindig rendezett maradjon, és elkerüljük a felesleges vásárlásokat.

A zöld gondolkodás pedig nemcsak a fenntarthatóságot erősíti, hanem pénzügyileg is hasznos. A maradékok felhasználása, a szezonális alapanyagok választása és az organikus ételek előnyben részesítése mind hozzájárulnak a pénztárcánk kíméléséhez. Emellett a komposztálás és a szerves hulladékok tudatos kezelése is része annak a szemléletnek, amelyet párommal együtt próbálunk megvalósítani.

Az étkezéseink tehát nemcsak a táplálkozásról szólnak, hanem a tudatosságról is – mind a konyhában, mind az élet többi területén.

Nagy Péter Zoltán

gazdasági agrármérnök, jogi szakokleveles közgazdász

Géber János

geográfus, projektmenedzser

Nagy-Gergely Valéria

jogi szakokleveles közgazdász

Hamecz Orsolya

okleveles természetvédelmi mérnök

Juhász Lajos

a Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészet erdészeti igazgatója

dr. Aradi Csaba

ökológus

Nagyné Pálfi Zsuzsa

környezetgazdálkodási agrármérnök

Váradi Zoltán

a Természettár vezetője

Senánszky Petra

többszörös világ- és Európa-bajnok uszonyos úszó

Lenner Ádám

a Tiszatáj Közalapítvány természetvédelmi és tájgazdálkodási menedzsere

Szentpéteri-Nagy Veronika

kertészmérnök

Balázs Ákos

Debrecen Környezetvédelmi ügyeiért is felelős alpolgármester, Debrecen Környezetvédelmi munkacsoportjának elnöke

Rácz Gréta Ildikó

biológus, a Green Drops Farm Kft. Társalapítója

Hosszu Róbert

az NI Hungary Kft. vezérigazgatója

Duzs László

természetvédelmi mérnök

Fodorné Magyar Ágnes

tanár, köznevelési szakértő, iskolakert mentor

dr. Kövér László

a Debreceni Egyetem adjunktusa

Váradi Ferenc

rádiós műsorvezető

dr. Krecz Tibor

kommunikációs szakember

dr. Szűcs István

a Debreceni Egyetem intézetigazgató egyetemi docense

dr. Grasselli Gábor

a Debreceni Regionális Gazdaságfejlesztési Alapítvány igazgatója

Kálmánczi Miklós

önkormányzati tanácsadó

Balogh Dóra

divattervező, környezettervező

Tóth Máté

Természetvédelmi mérnök

Gorján Ferenc

a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatója

Fülöp Ferenc

környezetmérnök, fotográfus

Dancs László

az EDC Városfejlesztési csoportjának vezetője

Csatlakozz hozzánk!