
Az ételpazarlás minimalizálása és a tudatos étkezés iránti elköteleződés egy olyan út, amely számomra nemcsak a konyhában, hanem az élet más területein is fontos tanulságokat hozott. Életem korábbi szakaszában a menüzős helyek és éttermek uralták az étkezéseimet, ami sokszor elvonta a figyelmet az étkezéssel kapcsolatos tudatosságról. Persze voltak fellángolások, de most vagyok a legtudatosabb. A menütervezés révén sikerült jelentős változást elérnem a konyhánk működésében.
Mostanában értettem csak meg igazán, amikor édesanyám azt mondta, hogy „sokszor nehezebb kitalálni, hogy mit főzzek, mint megfőzni azt”.
Az egyetemi éveim során az egyik tantárgyamhoz hozzátartozott az időmenedzsment is, s akkor egy olyan tanácsot kaptam, amelyet azóta is alkalmazok a mindennapi életemben. A professzor az előadás végén egy kérdést tett fel, s meg is válaszolta azt: „Tudják Önök, hogy kik csinálják ezt a legjobban? – A nők.” A mondatot mélyebb értelemben értettem meg, és rájöttem, hogy a tudatosság és az idővel való gazdálkodás igazi mesterei a nők. Az én párom például természeténél fogva rendkívül szervezett és tudatos, ami nekem sokat segített, hogy én is belevágjak a tudatosabb étkezésbe. Sokszor érzem azt, hogy én maximális koncentrációval és tervezéssel tudom csak elérni azt, ami neki természeténél fogva magától jön.
Az ő példájából tanulva egyre inkább a tudatos menütervezésre és étkezéskezelésre összpontosítunk. Minden nap egy ételt főzünk, s mindig van levesünk és főételünk. A rendszer lényege, hogy ma a tegnap főzött levest esszük és egy ma főzött főételt, holnap pedig a mai főételt és egy holnapi levest, így mindig kerül új íz az asztalra. Ez nemcsak finom étkezéseket biztosít, hanem a pazarlást és a konyhában töltött időt is csökkenti.
Alaplé mindig van a fagyasztóban, ami segít abban, hogy gyorsan és egyszerűen gazdag ízű ételeket készíthessünk. Az alaplé nemcsak finom, hanem gazdaságos is, mert megannyi étkezéshez felhasználható, így a hűtőben lévő alapanyagoknak is komplexebb ízt kölcsönöz. A tudatos étkezés segít abban, hogy a hűtő mindig rendezett maradjon, és elkerüljük a felesleges vásárlásokat.
A zöld gondolkodás pedig nemcsak a fenntarthatóságot erősíti, hanem pénzügyileg is hasznos. A maradékok felhasználása, a szezonális alapanyagok választása és az organikus ételek előnyben részesítése mind hozzájárulnak a pénztárcánk kíméléséhez. Emellett a komposztálás és a szerves hulladékok tudatos kezelése is része annak a szemléletnek, amelyet párommal együtt próbálunk megvalósítani.
Az étkezéseink tehát nemcsak a táplálkozásról szólnak, hanem a tudatosságról is – mind a konyhában, mind az élet többi területén.
gazdasági agrármérnök, jogi szakokleveles közgazdász
geográfus, projektmenedzser
jogi szakokleveles közgazdász
okleveles természetvédelmi mérnök
a Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészet erdészeti igazgatója
ökológus
környezetgazdálkodási agrármérnök
a Természettár vezetője
többszörös világ- és Európa-bajnok uszonyos úszó
a Tiszatáj Közalapítvány természetvédelmi és tájgazdálkodási menedzsere
kertészmérnök
Debrecen Környezetvédelmi ügyeiért is felelős alpolgármester, Debrecen Környezetvédelmi munkacsoportjának elnöke
biológus, a Green Drops Farm Kft. Társalapítója
az NI Hungary Kft. vezérigazgatója
természetvédelmi mérnök
tanár, köznevelési szakértő, iskolakert mentor
a Debreceni Egyetem adjunktusa
rádiós műsorvezető
kommunikációs szakember
a Debreceni Egyetem intézetigazgató egyetemi docense
a Debreceni Regionális Gazdaságfejlesztési Alapítvány igazgatója
önkormányzati tanácsadó
divattervező, környezettervező
Természetvédelmi mérnök
a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatója
környezetmérnök, fotográfus
az EDC Városfejlesztési csoportjának vezetője