Ezt próbáld ki, ha igazi karácsonyi hangulatot varázsolnál otthonra! - Future of Debrecen

Ezt próbáld ki, ha igazi karácsonyi hangulatot varázsolnál otthonra!

Mezőlátta

A karácsonyi vásári forgatagok elengedhetetlen velejárója a sült gesztenye. A szelídgesztenye a diétázók egyik „jolly jokere”, hiszen alacsony zsírtartalmú, gluténmentes, mindemellett pedig magas rosttartalmú, emésztést segítő termés. Bár a gesztenyeárusok rendszerint speciális szerkezetben sült gesztenyét kínálnak eladásra – legtöbbször igencsak borsos áron -, ezt a téli finomságot otthon is könnyen elkészíthetjük. Egy apró titkot nem szabad csak elfelejtenünk hozzá. 

A gesztenyesütés még a tűzhely beizzítása előtt történik, mert legfontosabb, hogy egy éjszakán át ázzanak a begyűjtött termések. A víztől megpuhulnak, így könnyű lesz bevágni a domború oldalukat is apró X formában. Igyekezzünk úgy ejteni a bevágást, hogy lehetőleg nem sértjük meg a gesztenye húsát. A sütőt kapcsoljuk alsó-felső sütésre és vegyük egészen magas, 240 °C körüli hőmérsékletre. Újrahasználható sütőpapírral bélelt tepsire vagy olyan sütőedénybe tesszük a gesztenyéket, melyet le tudunk fedni. A terméseket úgy helyezzük el, hogy a vágással felfelé feküdjenek, majd lefedjük azokat. Ha biztosra szeretnénk menni, még egy kis tepsi vizet is tehetünk a sütő aljába, hogy az így keletkezett vízgőz garantálja a gesztenyék puhaságát. Így sütjük 20 percig, majd további 5-10 percig alufólia nélkül. Akkor vannak készen a szemek, ha héjuk kissé felpöndörödött. A megsült gesztenyéket meleg állapotban a legkönnyebb megpucolni.

Az elkészült finomság puha húsát édes és sós ételekhez is egyaránt felhasználhatjuk. Elkészíthetjük húsok mellé vagy köretként, de levesként vagy desszertként is szuperül funkcionál. Egy biztos: bármelyik fogást is választjuk, ünnepi atmoszférát termethetünk vele otthonunk melegében! 

Borbélyné dr. Bacsó Viktória

Agóra Tudományos Élményközpont ügyvezetője

Tornainé Kicsák Edit

környezet biotechnológus

Nagy Péter Zoltán

gazdasági agrármérnök, jogi szakokleveles közgazdász

Géber János

geográfus, projektmenedzser

Nagy-Gergely Valéria

jogi szakokleveles közgazdász

Hamecz Orsolya

okleveles természetvédelmi mérnök

Juhász Lajos

a Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészet erdészeti igazgatója

dr. Aradi Csaba

ökológus

Nagyné Pálfi Zsuzsa

környezetgazdálkodási agrármérnök

Váradi Zoltán

a Természettár vezetője

Senánszky Petra

többszörös világ- és Európa-bajnok uszonyos úszó

Lenner Ádám

a Tiszatáj Közalapítvány természetvédelmi és tájgazdálkodási menedzsere

Szentpéteri-Nagy Veronika

kertészmérnök

Balázs Ákos

Debrecen Környezetvédelmi ügyeiért is felelős alpolgármester, Debrecen Környezetvédelmi munkacsoportjának elnöke

Rácz Gréta Ildikó

biológus, a Green Drops Farm Kft. Társalapítója

Hosszu Róbert

az NI Hungary Kft. vezérigazgatója

Duzs László

természetvédelmi mérnök

Fodorné Magyar Ágnes

tanár, köznevelési szakértő, iskolakert mentor

dr. Kövér László

a Debreceni Egyetem adjunktusa

Váradi Ferenc

rádiós műsorvezető

dr. Krecz Tibor

kommunikációs szakember

dr. Szűcs István

a Debreceni Egyetem intézetigazgató egyetemi docense

dr. Grasselli Gábor

a Debreceni Regionális Gazdaságfejlesztési Alapítvány igazgatója

Kálmánczi Miklós

stratégiai igazgató, Debreceni Városüzemeltetési Kft.

Balogh Dóra

divattervező, környezettervező

Tóth Máté

Természetvédelmi mérnök

Gorján Ferenc

a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatója

Fülöp Ferenc

környezetmérnök, fotográfus

Dancs László

az EDC Városfejlesztési csoportjának vezetője

Csatlakozz hozzánk!