A bodzaszörpön túl – Bundás bodzaernyők a tányéron - Future of Debrecen

A bodzaszörpön túl – Bundás bodzaernyők a tányéron

Mezőlátta

Ha bodza, akkor szörp. Ám ez a mámorító illatú virágzat bizony más lehetőségeket is rejt magában. Nem csak ízletes ital, de annál finomabb étel is készíthető belőle. Talán kisebb népszerűségnek örvend a bundás bodzavirág, mely egy kis házi lekvárral fogyasztva ígéretes desszert lehet a természet jegyében. 

Hozzávalók:

  • kb. 15 db bodzaernyő
  • 15 dkg finomliszt
  • 2 db tojás
  • 3 dl tej
  • 1 dl szódavíz
  • 1 csipet só
  • vaníliaőrlemény, fahéj ízlés szerint
  • olaj a sütéshez

Egy olló vagy kés segítségével vágjuk le a bokorról a bodzabogokat, 3-5 cm hosszú szárat hagyva nekik. A virágokat ne mossuk meg, de hagyjuk kis ideig (kb. 15-20 perc elég) jól szellőző helyen, hogy „lakói” szabadon távozhassanak, de segíthetünk is nekik a gyorsabb áthaladás érdekében. Ha a virágtányérok tiszták, kezdjük el hevíteni az olajat, közben palacsintatésztát készítünk. Keverjük össze a lisztet a tojásokkal, tejjel és szódavízzel, majd egy csipet sóval, vaníliával és fahéjjal bolondíthatjuk. Ha kész, száruknál fogva mártsuk bele a nyers tésztába az ernyőket, s kissé csepegtessük le őket, mielőtt az olajba tesszük. Addig süljenek, míg aranybarna színük nem lesz. Ezután egy papírtörlővel kibélelt tányérra helyezzük őket, hogy a maradék olaj is távozhasson. Még melegen porcukorral, vagy akár kissé hűlt állapotban házi eperlekvárral is fogyaszthatjuk. Tökéletes ízharmónia! Jó étvágyat hozzá!

Miután az olaj kihűlt, szűrjük le egy műanyag palackba és – amennyiben a palack megtelt olajjal – dobjuk be a hozzánk legközelebb eső használtolaj-gyűjtő konténerbe! 

Nagy Péter Zoltán

gazdasági agrármérnök, jogi szakokleveles közgazdász

Géber János

geográfus, projektmenedzser

Nagy-Gergely Valéria

jogi szakokleveles közgazdász

Hamecz Orsolya

okleveles természetvédelmi mérnök

Juhász Lajos

a Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészet erdészeti igazgatója

dr. Aradi Csaba

ökológus

Nagyné Pálfi Zsuzsa

környezetgazdálkodási agrármérnök

Váradi Zoltán

a Természettár vezetője

Senánszky Petra

többszörös világ- és Európa-bajnok uszonyos úszó

Lenner Ádám

a Tiszatáj Közalapítvány természetvédelmi és tájgazdálkodási menedzsere

Szentpéteri-Nagy Veronika

kertészmérnök

Balázs Ákos

Debrecen Környezetvédelmi ügyeiért is felelős alpolgármester, Debrecen Környezetvédelmi munkacsoportjának elnöke

Rácz Gréta Ildikó

biológus, a Green Drops Farm Kft. Társalapítója

Hosszu Róbert

az NI Hungary Kft. vezérigazgatója

Duzs László

természetvédelmi mérnök

Fodorné Magyar Ágnes

tanár, köznevelési szakértő, iskolakert mentor

dr. Kövér László

a Debreceni Egyetem adjunktusa

Váradi Ferenc

rádiós műsorvezető

dr. Krecz Tibor

kommunikációs szakember

dr. Szűcs István

a Debreceni Egyetem intézetigazgató egyetemi docense

dr. Grasselli Gábor

a Debreceni Regionális Gazdaságfejlesztési Alapítvány igazgatója

Kálmánczi Miklós

önkormányzati tanácsadó

Balogh Dóra

divattervező, környezettervező

Tóth Máté

Természetvédelmi mérnök

Gorján Ferenc

a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatója

Fülöp Ferenc

környezetmérnök, fotográfus

Dancs László

az EDC Városfejlesztési csoportjának vezetője

Csatlakozz hozzánk!