A répa és az ibolya házassága - Future of Debrecen

A répa és az ibolya házassága

Mezőlátta

Tavasz érkeztével káprázatos színekbe borul a természet. Az addig megszokottá vált nyugodt, melankolikus árnyalatok egyszerre vibráló, harsány színkavalkáddá változnak. Mire észbe kap az ember, már el is virágoznak az első hírnökök, de váltja őket sok száz más hasznos növény. Első tavaszi sétánkon találkozhatunk az ibolyákkal, azonban a természet védelmében hagyjuk őket az erdőben! Ám otthon is gyönyörködhetünk a lila szépségekben! Kertünk ékessége lehet az illatos ibolya (Viola odorata), melyet akár fel is szolgálhatunk az ebéd mellé, hiszen fogyasztásra is alkalmas. Kellemes desszertet készíthetünk belőle egyik szomszédjával, a konyhakertben termő, szintén sokoldalú sárgarépával.

Répatorta ízletes ibolyával

Hozzávalók (8 főre):

A piskótához:

  • 20 dkg porcukor
  • 3 db tojás
  • 1,5 dl olívaolaj
  • 30 dkg reszelt sárgarépa
  • 30 dkg finomliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • fahéj
  • 1 rúd vanília kikapart belseje

A krémhez:

  • 25 dkg mascarpone
  • 1 dl tej
  • 2 evőkanál porcukor
  • 1 evőkanál citromlé

Elkészítés:

A porcukrot a tojások sárgájával és az olajjal összekeverjük. Meghámozzuk, majd apróra reszeljük a répát (a növényi hulladék mehet a komposztba!) és a masszához adjuk.

Bár a sütemény elkészítése könnyű, nem árt, ha van segítségünk!

Ezután hozzákeverjük a sütőporos lisztet is. Meghintjük fahéjjal és hozzáadjuk a vaníliát. Végezetül egy csipet sóval a tojásfehérjékből habot verünk és óvatosan a masszához forgatjuk. Jól átdolgozzuk. Egy kisebb méretű, kivajazott sütőformában 180 °C-on 30 percig sütjük. Amíg sül a torta piskótája, menjünk ki a kertbe az ibolyákért. (El ne felejtsük a tortát, míg gyönyörködünk a kertben!) Ha hamarabb beszereztük a virágokat, tegyük őket vízbe, vagy akár hűtőbe. Csak annyit szedjünk, amennyit fel is használunk, de ha megmarad belőlük, limonádéhoz is keverhetjük őket. Visszatérvén a konyhába, a mascarponét a tejjel, a porcukorral és a citromlével keverjük alaposan össze, míg jól kenhető állagú krémet nem kapunk. Ezután nincs más hátra, mint megkenni a kihűlt piskóta tetejét a krémmel és díszíteni az ibolyákkal. Felhasználhatunk bogyós gyümölcsöket vagy más ehető növényt, a díszítésnek csak képzeletünk – és kertünk kínálata – szabhat határt. Tökéletes étek egy kávé mellé.

Virágpor-allergia esetén NE, vagy csak mértékkel fogyasszunk ehető virágokat!

Nagy Péter Zoltán

gazdasági agrármérnök, jogi szakokleveles közgazdász

Géber János

geográfus, projektmenedzser

Nagy-Gergely Valéria

jogi szakokleveles közgazdász

Hamecz Orsolya

okleveles természetvédelmi mérnök

Juhász Lajos

a Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészet erdészeti igazgatója

dr. Aradi Csaba

ökológus

Nagyné Pálfi Zsuzsa

környezetgazdálkodási agrármérnök

Váradi Zoltán

a Természettár vezetője

Senánszky Petra

többszörös világ- és Európa-bajnok uszonyos úszó

Lenner Ádám

a Tiszatáj Közalapítvány természetvédelmi és tájgazdálkodási menedzsere

Szentpéteri-Nagy Veronika

kertészmérnök

Balázs Ákos

Debrecen Környezetvédelmi ügyeiért is felelős alpolgármester, Debrecen Környezetvédelmi munkacsoportjának elnöke

Rácz Gréta Ildikó

biológus, a Green Drops Farm Kft. Társalapítója

Hosszu Róbert

az NI Hungary Kft. vezérigazgatója

Duzs László

természetvédelmi mérnök

Fodorné Magyar Ágnes

tanár, köznevelési szakértő, iskolakert mentor

dr. Kövér László

a Debreceni Egyetem adjunktusa

Váradi Ferenc

rádiós műsorvezető

dr. Krecz Tibor

kommunikációs szakember

dr. Szűcs István

a Debreceni Egyetem intézetigazgató egyetemi docense

dr. Grasselli Gábor

a Debreceni Regionális Gazdaságfejlesztési Alapítvány igazgatója

Kálmánczi Miklós

önkormányzati tanácsadó

Balogh Dóra

divattervező, környezettervező

Tóth Máté

Természetvédelmi mérnök

Gorján Ferenc

a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatója

Fülöp Ferenc

környezetmérnök, fotográfus

Dancs László

az EDC Városfejlesztési csoportjának vezetője

Csatlakozz hozzánk!