Az első lépések a zero waste konyhánk felé A cukkinifasirt - Future of Debrecen

Az első lépések a zero waste konyhánk felé A cukkinifasirt

Duzs László

Minden hétvégén eltervezzük, hogy mi is lesz a jövő heti menü, majd listát írunk a bevásárláshoz. Azonban a legkörültekintőbb tervezés mellett is maradnak maradékaink, melyek nagyon sok esetben a mennyiségük miatt nem tennének ki egy-egy önálló főételt, így a hét utolsó fogása rend szerint valamilyen újítást jelent a mi kis konyhaművészetünk világában. A recept így nehezen lesz reprodukálható, hiszen minden pénteki hűtő más és más. A maradékmentesség elve alapján abból főzünk, amit az rejt; és fontos, hogy ne kelljen, hozzávásároljunk.

A hűtőben találtunk cukkinit, zellert, némi gombát (amiről csak felaprítva derült ki, hogy nem is olyan kevés), főtt karfiol- és káposztatorzsát és répát. Majd elkezdtük bújni a szakácskönyveket – én leggyakrabban a Street Kitchen receptjeiből merítek ihletet – és a cukkinifasirt tűnt a legközelebbi megoldáshoz, köretként pedig a zellerropogóst néztük ki. Tovább növelte az étel értékét, hogy a zeller mint idényzöldség sokkal kisebb ökológiai lábnyomot hagy a tányérunkon, mint nem idényzöldség társaik.

Hozzávalók:

  • 2 cukkini
  • 2 db sárgarépa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 200 g csiperke
  • előzőleg megfőzött zöldségtorzsák
  • 6 fej fokhagyma
  • só, bors
  • 3,5 csipet oregánó
  • 3,5 csipet majoranna
  • 3,5 csipet kakukkfű
  • 1 mk őrölt kömény
  • 1 mk pirospaprika
  • 1 marék apróra tört dió
  • 1 db tojás (L)
  • 3 ek keményítő
  • 4 ek olaj

A cukkinifasirt elkészítése

Nagy lyukú reszelőn lereszeljük a cukkinit és a répát. Mi bio répát használunk, így elég csupán átkefélni azt, így is csökkentve a hulladékaink mennyiségét. Bár mi komposztálunk, így is fontos szempontnak érezzük ételeink maximális felhasználását. 3 evőkanál olajon megpirítjuk a finomra vágott hagymát, az apróra szelt gombát, a torzsákat és a fokhagymát, hozzáadjuk a reszelt zöldségeket, fűszerezzük és beletesszük a diót is. A zöldséges keveréket szárazra pirítjuk. Legyünk türelemmel – folyamatos kavarás mellett 10 percet vett igénybe – majd kihűtjük. Elkeverjük benne a tojást és a keményítőt. Vékonyan olajozott sütőpapírral bélelt tepsire 4-5 cm átmérőjű fasírtokat formázunk, melyeknek a tetejét is megkenjük az olajjal, és 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt megsütjük őket. 

Miközben sül, nekiláthatunk a zellerropogós elkészítésének. 

Hozzávalók:

  • 1 zellergumó
  • 2 ek olivaolaj
  • só, bors és persze a kedvelt fűszereink

A zellerropogós elkészítése:

A zellert meghámozzuk és apró hasábokra vágjuk, majd egy lábasban bő, sós vízben felrakjuk őket forrni. Ha felforrt, utána még 8-10 percet főzzük alacsonyabb lángon, majd leszűrjük a hasábokat. Közben megcsináljuk a fűszerkeverékünket a részben tetszőlegesen válogatott hozzávalókból. Én az olajba sót, borsot, szárított petrezselymet és egy kis fokhagymaport tettem. Egy tepsire borítjuk az egészet, összeforgatjuk jó a fűszeres olajjal, majd mehetnek a 220 fokra előmelegített sütőbe, és 35 perc alatt ropogósra sütjük őket. A sütési idő felénél érdemes átforgatni a zellerhasábokat, hogy minden oldaluk szép pirosra süljön. 

Borbélyné dr. Bacsó Viktória

Agóra Tudományos Élményközpont ügyvezetője

Tornainé Kicsák Edit

környezet biotechnológus

Nagy Péter Zoltán

gazdasági agrármérnök, jogi szakokleveles közgazdász

Géber János

geográfus, projektmenedzser

Nagy-Gergely Valéria

jogi szakokleveles közgazdász

Hamecz Orsolya

okleveles természetvédelmi mérnök

Juhász Lajos

a Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészet erdészeti igazgatója

dr. Aradi Csaba

ökológus

Nagyné Pálfi Zsuzsa

környezetgazdálkodási agrármérnök

Váradi Zoltán

a Természettár vezetője

Senánszky Petra

többszörös világ- és Európa-bajnok uszonyos úszó

Lenner Ádám

a Tiszatáj Közalapítvány természetvédelmi és tájgazdálkodási menedzsere

Szentpéteri-Nagy Veronika

kertészmérnök

Balázs Ákos

Debrecen Környezetvédelmi ügyeiért is felelős alpolgármester, Debrecen Környezetvédelmi munkacsoportjának elnöke

Rácz Gréta Ildikó

biológus, a Green Drops Farm Kft. Társalapítója

Hosszu Róbert

az NI Hungary Kft. vezérigazgatója

Duzs László

természetvédelmi mérnök

Fodorné Magyar Ágnes

tanár, köznevelési szakértő, iskolakert mentor

dr. Kövér László

a Debreceni Egyetem adjunktusa

Váradi Ferenc

rádiós műsorvezető

dr. Krecz Tibor

kommunikációs szakember

dr. Szűcs István

a Debreceni Egyetem intézetigazgató egyetemi docense

dr. Grasselli Gábor

a Debreceni Regionális Gazdaságfejlesztési Alapítvány igazgatója

Kálmánczi Miklós

stratégiai igazgató, Debreceni Városüzemeltetési Kft.

Balogh Dóra

divattervező, környezettervező

Tóth Máté

Természetvédelmi mérnök

Gorján Ferenc

a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatója

Fülöp Ferenc

környezetmérnök, fotográfus

Dancs László

az EDC Városfejlesztési csoportjának vezetője

Csatlakozz hozzánk!