Babavárás nyugodtan, tudatosan, zöldebben - Future of Debrecen

Babavárás nyugodtan, tudatosan, zöldebben

Changemaker

A babavárás során számos olyan dolgot találtam, amivel picit nyugodtabbá, tudatosabbá és zöldebbé tehetitek ti is ezt a csodálatos időszakot. 

A test felkészítése: 

Olyan szerencsés helyzetben vagyok, hogy azáltal, hogy figyeltem testem jelzéseit, alkalmazkodni tudtam a változáshoz. Szimplán azt csinálom, ami jól esik a testemnek, nem bonyolítom túl. Például az étrendem kialakítása során hallgattam a híres „kívánósság”-érzésre. Az első trimeszterben undorodtam az előtte hőn imádott kávétól, de tésztát tésztával ettem volna, majd volt, hogy pár napon keresztül minden nap gumicukrot ettem, amiből kolléganőm szerzett nekem bio növényi alapút. Aztán berobbantak a zöldségek, gyümölcsök, s azóta mindig a szezonális az épp nyerő nálam.

Az első laboros vizsgálatok során minden értékem rendben volt, ettől függetlenül a védőnő azt javasolta, hogy szedjek vitamint. Mivel az egyetemen megtanultam, hogy a mai korban megvásárolható almában nyolcszor kevesebb vitamin van, mint nagymamáink idejében, nem volt kérdés, hogy hallgatok a szakember tanácsára. A GAL babaváró vitamint kezdtem el szedni. A választásom oka, hogy ez a vitamin ökológiai gazdálkodásból származó, természetes, GMO-mentes (genetika módosítástól mentes)  alapanyagokból készül, és a gyártó nem saját, hanem független kutatások alapján fejleszti termékeit. Mindezek mellett törekednek a fenntartható FSC-s papírcsomagolásra és az újrahasznosítható műanyag-csomagolásra.

A testem ápolására, ahogyan már korábban is, természetes alapanyagú olajokat és krémeket használok a magyar Panarom márkától.

A súlygyarapodás miatt elkezdett fájni a hátam, azonban az alábbi apró praktikák segítettek annak enyhítésében: 

  • a jóga és a hátizmot erősítő torna, 
  • a megfelelő cipő választása (kicsi sarkú cipő),
  • az alvás során a combjaim közé tett párna is rengeteget segített. 

A lelki felkészülés:

Az esküvőm napján a fodrászom azt mondta, hogy akkor fogok készen állni az anyaságra, ha annyi szeretet adok magamnak, hogy az már szinte „túlcsordul”. Ez a túláradó szeretet fogja a kis életet táplálni. Valóban: azt követően köszönthetett be nálunk a gyermekáldás, hogy az önelfogadás és önszeretet állapotának egy új szintjét ismertem meg. Szerintem az önelfogadás kulcsfontosságú a várandósság során is, hiszen az első trimeszter során ijesztő tud lenni az, ahogyan változik a test, hogy a hormonok addig nem ismert hatásokat generálnak. De ha elfogadod a változást, csakúgy, mint én, ráeszmélsz arra, hogy milyen csodálatos a női test, milyen gyönyörű, hogy egy emberi élet fejlődik benne, és mennyire felemelő a tudat, hogy egy lélek téged választott édesanyának. Sokan nem mesélnek arról, hogy igazából akkor érted meg azt a fogalmat, hogy „feltétel nélküli szeretet”, ha szülővé válsz.

A lelki fejlődésemhez azóta is nagyon sokat adott Csattos Ilona online-képzése és könyve, hiszen általa egy teljesen új világlátást ismerhettem meg, amit tudom, hogy nem csak a várandósság során, hanem szülőként is kamatoztatni tudok. Mindemellett Frédérick Leboyer Szülés gyöngéden című könyvét olvasom, amely szintén segít megérteni a szülés csodáját. Továbbá részt veszek a DúlaLove szülésre felkészítő tréningen, ahol többek között megismerhetem a szülés alatti beavatkozásokat, a szülő nő és az újszülött jogait, a szülési tervet, a természetes fájdalomcsillapítás módjait. Továbbá szeretnék jobban elmélyedni a hipnoszülés módszerében. Mindezek mellett szeretném megismerni azt, hogy milyen praktikákkal lehet törekedni a pazarlásmentes, zerowaste életmódra a baba érkezése során is. 

Ami viszont eddig a leginkább hozzájárult a lelki felkészülésemhez, az nem más, mint a beszélgetés a várandósságról és a szülés tapasztalatairól édesanyámmal, nővéreimmel és a nemrég édesanyává vált barátnőimmel. Az engem körülvevő nők adják a legnagyobb támogatást és a megnyugtató gondolatokat.

Babaváró kedves események:

A férjem rendhagyó módon lepett meg május 1-jén. Babaváró májuskosarat készíttetett cserepes virágokkal, kék és rózsaszín színekben, mivel ekkor még nem tudtuk a kisbabánk nemét.

Majd kedves eseménynek gondoltuk, hogy játékos módon tudassuk a családdal, hogy a kicsi fiú lesz-e vagy lány, hiszen már mindenki tűkön ülve várta az információt. Ehhez sokan egy műanyag lufit megtöltenek olyan színű konfettivel, ami utal a kicsi nemére, majd ezt kidurrantva lepleződik le a baba neme. Mi azonban környezettudatosság jegyében azt a megoldást választottuk, hogy egy tortát öltöztetünk a kicsi nemére utaló színekbe.

Eszközök a változó körülményekhez: 

A fejembe vettem, hogy nem szeretnék új ruhákat venni a várandós időszakomra. Ez elsőre kihívásnak tűnt, de hála a barátnőimnek, szuper, használt kismamaruhákat kaptam tőlük. Amire esetleg még szükségem volt, azt pedig megtaláltam a használtruha-boltban. A babás eszközök tekintetében sem szeretnék újat venni. Nővérem megőrizte unokaöcséim babaruháit, játékait azért, hogy használhassam, ami hatalmas segítség. Ha valakinek nem áll módjában rokonoktól, ismerősöktől kölcsönkérni babakelengyét, ajánlom a Debreceni Környezetvédők Társasága nevű csapatunk által létrehozott „DKT Csere-bere közösség/Debrecen” nevű csoportot, ahol akár ingyen vagy egy jelképes tárgyért cserébe értékes holmikhoz juthatunk. 

Érdekesség:

A nyaralásunk során számos örömteli meglepetés ért kismamaként. Jóval azelőtt, mielőtt kiderült, hogy kisbabát várok, vettünk jegyeket a firenzei Metallica-koncertre. A rockfesztiválon igazán pozitív élmény fogadott: volt gyerekes szülőknek és kismamáknak fenntartott rész, ahol a zaj és a rezgési ártalmak már nem voltak jelentősek. Itt biztosítottak számomra ülőalkalmatosságot, mindemellett külön zárt épületben található mosdót használhattunk. A koncert végeztével külön kijáraton mehetünk ki, hogy ne a többszázas tömegben kelljen araszolni. Ez a fajta figyelmesség még inkább élvezetessé tette a koncert élményét.

Utóirat:

Adj szeretetteljes, elfogadó figyelmet magadnak, és ha ezt környezettudatossággal is megspékeled, nem csak saját magad, de a gyermeked szebb jövőjéért is teszel! Őszintén hiszek abban, hogy képesek vagyunk a ma lehetetlennek tűnő, fenntartható, természettel szimbiózisban lévő világ megteremtésére. Ehhez adjon motivációt a „Van egy álmom” című versem, amit még 2017. április 06-án írtam:

Nagyné Pálfi Zsuzsa
Van egy álmom

Talán távolabbi,

mint némelyik csillag az égen,

Főleg egy mély óceán alján,

ahonnan süllyedve nézek. –

De örökké éltetőn szalad

bátran, a fedetlen test;

Töviseken és véres viharokon át.

Kitartva és megtagadva az unalmas halált.

Talán egyszer megsúghatom:

„Nézd, Kisfiam! Volt egy álmom.”

S mondanám ezt mutatva,

a Lehetetlen poraira.

Nagy Péter Zoltán

gazdasági agrármérnök, jogi szakokleveles közgazdász

Géber János

geográfus, projektmenedzser

Nagy-Gergely Valéria

jogi szakokleveles közgazdász

Hamecz Orsolya

okleveles természetvédelmi mérnök

Juhász Lajos

a Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészet erdészeti igazgatója

dr. Aradi Csaba

ökológus

Nagyné Pálfi Zsuzsa

környezetgazdálkodási agrármérnök

Váradi Zoltán

a Természettár vezetője

Senánszky Petra

többszörös világ- és Európa-bajnok uszonyos úszó

Lenner Ádám

a Tiszatáj Közalapítvány természetvédelmi és tájgazdálkodási menedzsere

Szentpéteri-Nagy Veronika

kertészmérnök

Balázs Ákos

Debrecen Környezetvédelmi ügyeiért is felelős alpolgármester, Debrecen Környezetvédelmi munkacsoportjának elnöke

Rácz Gréta Ildikó

biológus, a Green Drops Farm Kft. Társalapítója

Hosszu Róbert

az NI Hungary Kft. vezérigazgatója

Duzs László

természetvédelmi mérnök

Fodorné Magyar Ágnes

tanár, köznevelési szakértő, iskolakert mentor

dr. Kövér László

a Debreceni Egyetem adjunktusa

Váradi Ferenc

rádiós műsorvezető

dr. Krecz Tibor

kommunikációs szakember

dr. Szűcs István

a Debreceni Egyetem intézetigazgató egyetemi docense

dr. Grasselli Gábor

a Debreceni Regionális Gazdaságfejlesztési Alapítvány igazgatója

Kálmánczi Miklós

önkormányzati tanácsadó

Balogh Dóra

divattervező, környezettervező

Tóth Máté

Természetvédelmi mérnök

Gorján Ferenc

a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatója

Fülöp Ferenc

környezetmérnök, fotográfus

Dancs László

az EDC Városfejlesztési csoportjának vezetője

Csatlakozz hozzánk!