Egy leves, ami átmelegít - Future of Debrecen

Egy leves, ami átmelegít

A mentás lány

Gyömbéres répakrémleves

Az időjárás egyre inkább hidegre fordul, így amikor sok időt töltök a szabadban, jól esik egy kis forró leves, ami átmelegít. Már számtalanszor elkészítettem ezt a levest a hideg téli napokon és bekerült az állandó receptjeim közé. Mindamellett, hogy nagyon finom, tetőtől-talpig átmelegíti az egész testem és lelkem, teljesen felpezsdülök tőle! 

A receptet a Prove oldal Veganuár kihívása keretében ismertem meg.

HOZZÁVALÓK (kb. 3 adaghoz)

  • 50 dkg répa
  • 1 nagy fej felkockázott vöröshagyma
  • 3 gerezd zúzott fokhagyma
  • egy 1,5 x 1,5 cm-es gyömbérdarab apróra vágva
  • 1 tk barna cukor
  • 1 ek olívaolaj
  • frissen őrölt bors
  • 1 csipet szerecsendió
  • 1 csipet szegfűbors
  • 1 ek. sörélesztőpehely (a nem vegán változatban reszelt sajt használható)
  • chilipor vagy chilipehely (opcionális)
  • 1 evőkanál citromlé
  • 7 dl zöldségalaplé
  • petrezselyemlevél és tökmag a tálaláshoz


RECEPT

  1. Elkészítjük a zöldségalaplevet.
  2. Alacsony lángon az olajon megpirítjuk a vöröshagymát.
  3. A répákat negyed karikákra vágjuk és hozzáadjuk a hagymához. Közepesre vesszük a lángot és 15 percen át pirítjuk, kb. félpercenként kevergetjük. Nagyjából félidőben hozzáadunk egy csipet sót, a barna cukrot, a gyömbért és a fokhagymát. 
  4. A répákat felöntjük a zöldségalaplével. Ha felforrt, alacsony lángon főzzük kb. 15 percig. 
  5. Ezt követően levesszük a tűzhelyről a levest botmixerrel krémesítjük.
  6. Visszatesszük a levest a tűzhelyre és hozzáadjuk a szerecsendiót, a szegfűborsot, borsot, a sörélesztőpelyhet, a citromlevet és a chilit. Ha túl sűrűnek érezzük, adhatunk hozzá még vizet.
  7. Alacsony lángon 5-6 percig tovább főzzük. 
  8. Pirított tökmaggal és friss petrezselyemzölddel tálaljuk.

Jó étvágyat!

Borbélyné dr. Bacsó Viktória

Agóra Tudományos Élményközpont ügyvezetője

Tornainé Kicsák Edit

környezet biotechnológus

Nagy Péter Zoltán

gazdasági agrármérnök, jogi szakokleveles közgazdász

Géber János

geográfus, projektmenedzser

Nagy-Gergely Valéria

jogi szakokleveles közgazdász

Hamecz Orsolya

okleveles természetvédelmi mérnök

Juhász Lajos

a Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészet erdészeti igazgatója

dr. Aradi Csaba

ökológus

Nagyné Pálfi Zsuzsa

környezetgazdálkodási agrármérnök

Váradi Zoltán

a Természettár vezetője

Senánszky Petra

többszörös világ- és Európa-bajnok uszonyos úszó

Lenner Ádám

a Tiszatáj Közalapítvány természetvédelmi és tájgazdálkodási menedzsere

Szentpéteri-Nagy Veronika

kertészmérnök

Balázs Ákos

Debrecen Környezetvédelmi ügyeiért is felelős alpolgármester, Debrecen Környezetvédelmi munkacsoportjának elnöke

Rácz Gréta Ildikó

biológus, a Green Drops Farm Kft. Társalapítója

Hosszu Róbert

az NI Hungary Kft. vezérigazgatója

Duzs László

természetvédelmi mérnök

Fodorné Magyar Ágnes

tanár, köznevelési szakértő, iskolakert mentor

dr. Kövér László

a Debreceni Egyetem adjunktusa

Váradi Ferenc

rádiós műsorvezető

dr. Krecz Tibor

kommunikációs szakember

dr. Szűcs István

a Debreceni Egyetem intézetigazgató egyetemi docense

dr. Grasselli Gábor

a Debreceni Regionális Gazdaságfejlesztési Alapítvány igazgatója

Kálmánczi Miklós

stratégiai igazgató, Debreceni Városüzemeltetési Kft.

Balogh Dóra

divattervező, környezettervező

Tóth Máté

Természetvédelmi mérnök

Gorján Ferenc

a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatója

Fülöp Ferenc

környezetmérnök, fotográfus

Dancs László

az EDC Városfejlesztési csoportjának vezetője

Csatlakozz hozzánk!