Ha nem szeretnél télen cukkinit vásárolni, ezt a receptet ki kell próbálnod! - Future of Debrecen

Ha nem szeretnél télen cukkinit vásárolni, ezt a receptet ki kell próbálnod!

Mezőlátta

Fermentált cukkini télire

Amennyiben a leghidegebb időszakban is szeretnénk élvezni kertünk, vagy a zöldségpiac adományait, nyáron szorgalmasnak kell lennünk. Az egész nyáron termő, meglehetősen finom cukkini végeláthatatlan lehetőséget nyújt a gasztronómiát kedvelők számára. A zöld és sárga színekben díszelgő cukkini amellett, hogy roppant egészséges (C-vitaminban gazdag, alacsony szénhidrát-tartalmú zöldség, ezáltal cukorbetegek is bátran fogyaszthatják), a leghálásabb termék a piacon, hiszen nem csak sós formában, de édesen is fogyaszthatjuk. Sok egyéb felhasználása mellett készíthetünk belőle zöldségkrémet, főzeléket, tócsnit, fasírtot, vagy éppen muffint. De mit kezdjünk a szaporán termő cukkinivel, ha már minden receptet kipróbáltunk, ám kertünk még mindig roskadozik termésétől? Fermentáljuk!

A fermentálás kissé ijesztően hathat első hallásra, azonban nem szabad megijedni tőle, mert rendkívül egyszerű eljárásról van szó. Ez egy gyors, olcsó és nem utolsó sorban könnyű technika. A fermentált cukkinihez pedig nagyon kevés hozzávaló szükségeltetik, cserébe a havas hónapokban is élvezhetjük az ezerarcú zöldség ízét.

Hozzávalók (1 db 5 literes üveghez):

  • 2 nagyobb cukkini
  • 5 db lilahagyma
  • 3 evőkanál só
  • 3 liter víz

Elkészítés:

Előzetesen forraljuk fel a vizet és keverjük el benne a sót. Az így kapott sóoldatot hagyjuk hűlni, míg vékony karikákra szeleteljük a cukkinit és a lilahagymát. Akármekkora üvegbe tesszük el a savanyúságot, literenként 1 evőkanál sót használjunk. A sterilizált üvegbe rétegezzük a cukkinit és a lilahagymát. Az így kialakuló variációknak csak képzeletünk szabhat határt: tarkíthatjuk borssal, fűszernövényekkel, fokhagymával. 1,5 ujjnyi rést hagyjunk az üveg szájától, majd szorosan fedjük le egy nagyobb darab cukkinivel az egészet, ezután öntsük fel a már visszahűlt sóoldattal úgy, hogy ellepje az üveg tartalmát, azonban a tetőhöz a folyadék ne érjen hozzá. Tegyük rá az üveg tetejét, majd helyezzük közvetlen napfénytől védett helyre a lakásban. Ezután már csak annyi dolgunk van, hogy minden nap kissé meglazítsuk a tetőt, hogy a távozó gázoknak utat engedjünk. Szűk egy hét múlva már tálalhatjuk is a sültek mellé. Felbontott állapotban tároljuk hűtőben, de érdemes belőle több kis adagot is készíteni, hogy egész télre kitartson. 

Nagy Péter Zoltán

gazdasági agrármérnök, jogi szakokleveles közgazdász

Géber János

geográfus, projektmenedzser

Nagy-Gergely Valéria

jogi szakokleveles közgazdász

Hamecz Orsolya

okleveles természetvédelmi mérnök

Juhász Lajos

a Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészet erdészeti igazgatója

dr. Aradi Csaba

ökológus

Nagyné Pálfi Zsuzsa

környezetgazdálkodási agrármérnök

Váradi Zoltán

a Természettár vezetője

Senánszky Petra

többszörös világ- és Európa-bajnok uszonyos úszó

Lenner Ádám

a Tiszatáj Közalapítvány természetvédelmi és tájgazdálkodási menedzsere

Szentpéteri-Nagy Veronika

kertészmérnök

Balázs Ákos

Debrecen Környezetvédelmi ügyeiért is felelős alpolgármester, Debrecen Környezetvédelmi munkacsoportjának elnöke

Rácz Gréta Ildikó

biológus, a Green Drops Farm Kft. Társalapítója

Hosszu Róbert

az NI Hungary Kft. vezérigazgatója

Duzs László

természetvédelmi mérnök

Fodorné Magyar Ágnes

tanár, köznevelési szakértő, iskolakert mentor

dr. Kövér László

a Debreceni Egyetem adjunktusa

Váradi Ferenc

rádiós műsorvezető

dr. Krecz Tibor

kommunikációs szakember

dr. Szűcs István

a Debreceni Egyetem intézetigazgató egyetemi docense

dr. Grasselli Gábor

a Debreceni Regionális Gazdaságfejlesztési Alapítvány igazgatója

Kálmánczi Miklós

önkormányzati tanácsadó

Balogh Dóra

divattervező, környezettervező

Tóth Máté

Természetvédelmi mérnök

Gorján Ferenc

a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatója

Fülöp Ferenc

környezetmérnök, fotográfus

Dancs László

az EDC Városfejlesztési csoportjának vezetője

Csatlakozz hozzánk!