Félreérthető a cikk címe, mert ha csak nem viharos az idő, akkor ilyen nem létezik. Persze növényélettani szempontból lehetséges, hogy egy fa túlterheli magát, pláne, ha helytelen volt a metszése. Ebben az esetben kialakul egy periodikusság az almafák életében, de erről majd máskor mesélek.
Nem is oly rég vásároltam egy telket, amely telis-tele volt idős almafákkal. Mondanom sem kell, nagyon örültem: tavasszal az egész kert virágban úszott, én pedig serényen öntöztem. Ennek hála nagyon sok alma lett (téli és nyári alma egyaránt). Fel is ötlött bennem a kérdés, hogy mit is tegyek ezzel a mennyiséggel. Jelen esetben inkább tonnákban, mintsem kilókban gondolkodnék, csak hogy a kedves olvasó is tudjon viszonyítani: 14 fáról beszélünk.
Alföldi ember lévén nekem is a cefrekészítés ősi hagyománya jutott eszembe, egészen addig, amíg egy fesztiválon meg nem kóstoltam az almaecetes-gyömbéres limonádét. Nem a piaci rés betöltésének szándéka jutott eszembe a kóstoláskor, de ezt az ízt magammal akartam vinni. Másnap bementem a boltba és almaecetet kerestem. Két dolog lepett meg igazán.
Az almaecet nagyon drága, és műanyag palackban árusítják. Mondanom sem kell, nem vettem, sokkal inkább recepteket keresetem. Hogyan is csinálhatnák én magam almaecetet? Íme a megoldás:
A recept egy 5 literes dunsztos üveg megtöltésére szolgál.
Hozzávalók:
A szeletekre vágott almát tegyük egy 5 literes üvegbe, majd öntsünk rá kézmeleg vizet. A tapasztaltabbak már előre feloldották benne a cukrot, de én nem így csináltam. Nagyjából ¾-ig kell töltenünk az üveget, s ekkor tegyük rá a szelet kenyeret. Én házi vadkovászosat használtam, abból is olyat, amit le akartam reszelni zsemlemorzsának (ételmentés magas fokon). Vászonruhával kössük le és állítsuk az üveget meleg helyre. 2 hétig érleljük, többször keverjük meg, majd szűrjük le. Ahány liter lé lesz, annyiszor 10 dkg cukrot öntsünk rá. Néhány nap múlva forrni kezd. Négy hétig kell tovább erjeszteni. A tetején előbb vékony, majd mind jobban vastagodó hártya képződik (ez az ecetágy). Miután letisztult, fejtsük le. Minél tovább hagyjuk állni, annál erősebb ecet lesz a végeredmény. Ha az ecetet már mind leöntöttük róla, az ecetágyra tehetünk ismét egy kevés szeletelt almát, almahéjat, cukrot és öntsük fel langyos vízzel. Így állandóan lesz ízes almaecetünk.
Megjegyzés: Az almaecetet addig érdemes készíteni, míg nyílt térben vagy nyitott ablak mellett mindez megoldható, mert az erjedéssel járó „illat” kellemetlen lehet.
És hogy mire is jó az almaecet?
Eredményes ecetkészítést!
gazdasági agrármérnök, jogi szakokleveles közgazdász
geográfus, projektmenedzser
jogi szakokleveles közgazdász
okleveles természetvédelmi mérnök
a Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészet erdészeti igazgatója
ökológus
környezetgazdálkodási agrármérnök
a Természettár vezetője
többszörös világ- és Európa-bajnok uszonyos úszó
a Tiszatáj Közalapítvány természetvédelmi és tájgazdálkodási menedzsere
kertészmérnök
Debrecen Környezetvédelmi ügyeiért is felelős alpolgármester, Debrecen Környezetvédelmi munkacsoportjának elnöke
biológus, a Green Drops Farm Kft. Társalapítója
az NI Hungary Kft. vezérigazgatója
természetvédelmi mérnök
tanár, köznevelési szakértő, iskolakert mentor
a Debreceni Egyetem adjunktusa
rádiós műsorvezető
kommunikációs szakember
a Debreceni Egyetem intézetigazgató egyetemi docense
a Debreceni Regionális Gazdaságfejlesztési Alapítvány igazgatója
önkormányzati tanácsadó
divattervező, környezettervező
Természetvédelmi mérnök
a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatója
környezetmérnök, fotográfus
az EDC Városfejlesztési csoportjának vezetője