Házi fermentálás - Future of Debrecen

Házi fermentálás

A mentás lány

A fermentálás (más néven erjesztés) igen zöld módszer, hiszen nem kell hozzá mesterséges tartósítószer, egyéb adalékanyag hozzáadása.

A fermentált ételek hasonlóan hatékony probiotikumoknak tekintendők, mint a savanyított tejtermékek. Szerepük lehet a koleszterinszint, illetve az elhízás kockázatának csökkentésében.

A kimaradt fél fej lila káposztámat szerettem volna valamilyen módon megmenteni és a konyhában felhasználni, így esett a választásom az erjesztésre.

Recept

A káposztát lereszeltem, majd a súlyának megfelelő 2%-os mennyiségű sóval megszórtam (1 kg káposztához-> 2 dkg só, továbbá jódmentes sót használjunk, mert az erjesztőbaktériumainkkal végez a jód), majd fél óráig állni hagytam. Ezt követően jól átkevertem és ismét pihentettem fél órát. A pihenő után adtam hozzá néhány szem egész borsot, pár babérlevelet és egész köménymagot, majd összekevertem és kisebb befőttesüvegekbe helyeztem, aminek a tetejét sárgarépa-darabokkal szorítottam le. A káposzta enged a levéből, ezért annyit öntsük rá, hogy egy kis üres rész maradjon az üveg tetején.

Végül szorosan csavarjuk rá az üvegre a tetőt, tegyük az üvegeket tányérra (hiszen az erjedés során kiszökik némi folyadék) és helyezzük kb. 20-22 fok hőmérsékletű helyre. 3 hét alatt optimális körülmények között megerjed.

Nagy Péter Zoltán

gazdasági agrármérnök, jogi szakokleveles közgazdász

Géber János

geográfus, projektmenedzser

Nagy-Gergely Valéria

jogi szakokleveles közgazdász

Hamecz Orsolya

okleveles természetvédelmi mérnök

Juhász Lajos

a Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészet erdészeti igazgatója

dr. Aradi Csaba

ökológus

Nagyné Pálfi Zsuzsa

környezetgazdálkodási agrármérnök

Váradi Zoltán

a Természettár vezetője

Senánszky Petra

többszörös világ- és Európa-bajnok uszonyos úszó

Lenner Ádám

a Tiszatáj Közalapítvány természetvédelmi és tájgazdálkodási menedzsere

Szentpéteri-Nagy Veronika

kertészmérnök

Balázs Ákos

Debrecen Környezetvédelmi ügyeiért is felelős alpolgármester, Debrecen Környezetvédelmi munkacsoportjának elnöke

Rácz Gréta Ildikó

biológus, a Green Drops Farm Kft. Társalapítója

Hosszu Róbert

az NI Hungary Kft. vezérigazgatója

Duzs László

természetvédelmi mérnök

Fodorné Magyar Ágnes

tanár, köznevelési szakértő, iskolakert mentor

dr. Kövér László

a Debreceni Egyetem adjunktusa

Váradi Ferenc

rádiós műsorvezető

dr. Krecz Tibor

kommunikációs szakember

dr. Szűcs István

a Debreceni Egyetem intézetigazgató egyetemi docense

dr. Grasselli Gábor

a Debreceni Regionális Gazdaságfejlesztési Alapítvány igazgatója

Kálmánczi Miklós

önkormányzati tanácsadó

Balogh Dóra

divattervező, környezettervező

Tóth Máté

Természetvédelmi mérnök

Gorján Ferenc

a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatója

Fülöp Ferenc

környezetmérnök, fotográfus

Dancs László

az EDC Városfejlesztési csoportjának vezetője

Csatlakozz hozzánk!