Házi gyurma a konyhából - Future of Debrecen

Házi gyurma a konyhából

Mezőlátta

Ahogy szülővé válik az ember, egyre válogatósabb lesz. Az újdonsült kismamák többet járnak piacra, kistermelőkhöz, és hirtelen mindenből csak a bio- esik le a polcról a kosárba. Akárhogy is nézzük, a gyermekvállalás – jó esetben – a korábbinál tudatosabb életmódra késztet. Később sincs ez másként, mikor már cseperednek szívünk csücskei: mindenből a legjobbat szeretnénk nekik. Nem mindegy, hogy mivel érintkeznek, s hogy milyen eljárással készült termékeket adunk a kezükbe. Ezzel a pofonegyszerű, házilag készült gyurmával nem lőhetünk mellé.

Hozzávalók:

– 25 dkg liszt

– 2 evőkanál só

– 2 evőkanál olaj

– 1 kávéskanál citromsav

– 3 dl víz

Egy lábasban melegítsünk vizet, majd tegyük hozzá a száraz összetevőket. Kavargassuk bátran, kitartóan – szépen össze fog állni körülbelül 10-15 perc alatt. Színt is kölcsönözhetünk neki, ha különböző fűszereket teszünk hozzá. Miután összeállt a gyurma, vegyük több részre és tegyünk hozzá kakaót, piros fűszerpaprikát, vagy kurkumát. Kis kézi gyúrás után csodálatosan elegyednek a fűszerek. Érdemes lezárt dobozban, hűtőben tárolni, hogy minél többször tudjuk használni.

Borbélyné dr. Bacsó Viktória

Agóra Tudományos Élményközpont ügyvezetője

Tornainé Kicsák Edit

környezet biotechnológus

Nagy Péter Zoltán

gazdasági agrármérnök, jogi szakokleveles közgazdász

Géber János

geográfus, projektmenedzser

Nagy-Gergely Valéria

jogi szakokleveles közgazdász

Hamecz Orsolya

okleveles természetvédelmi mérnök

Juhász Lajos

a Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészet erdészeti igazgatója

dr. Aradi Csaba

ökológus

Nagyné Pálfi Zsuzsa

környezetgazdálkodási agrármérnök

Váradi Zoltán

a Természettár vezetője

Senánszky Petra

többszörös világ- és Európa-bajnok uszonyos úszó

Lenner Ádám

a Tiszatáj Közalapítvány természetvédelmi és tájgazdálkodási menedzsere

Szentpéteri-Nagy Veronika

kertészmérnök

Balázs Ákos

Debrecen Környezetvédelmi ügyeiért is felelős alpolgármester, Debrecen Környezetvédelmi munkacsoportjának elnöke

Rácz Gréta Ildikó

biológus, a Green Drops Farm Kft. Társalapítója

Hosszu Róbert

az NI Hungary Kft. vezérigazgatója

Duzs László

természetvédelmi mérnök

Fodorné Magyar Ágnes

tanár, köznevelési szakértő, iskolakert mentor

dr. Kövér László

a Debreceni Egyetem adjunktusa

Váradi Ferenc

rádiós műsorvezető

dr. Krecz Tibor

kommunikációs szakember

dr. Szűcs István

a Debreceni Egyetem intézetigazgató egyetemi docense

dr. Grasselli Gábor

a Debreceni Regionális Gazdaságfejlesztési Alapítvány igazgatója

Kálmánczi Miklós

stratégiai igazgató, Debreceni Városüzemeltetési Kft.

Balogh Dóra

divattervező, környezettervező

Tóth Máté

Természetvédelmi mérnök

Gorján Ferenc

a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatója

Fülöp Ferenc

környezetmérnök, fotográfus

Dancs László

az EDC Városfejlesztési csoportjának vezetője

Csatlakozz hozzánk!