Hogyan készítsünk méhviaszos kendőt otthon? - Future of Debrecen

Hogyan készítsünk méhviaszos kendőt otthon?

A méhviaszos kendő egy olyan környezetbarát alternatíva a műanyag fólia helyett, melyet könnyedén elkészíthetünk mi is otthon. Az elkészült kendőnk szendvicsek és egyéb élelmiszerek csomagolására is alkalmas, például a sajtot is sokáig frissen tartja antibakteriális hatásának köszönhetően. 

Mire lesz szükséged?

  • 40×40 cm-es pamut textil (ajánlott 100% pamut)
  • Méhviasz lap (kb. 20-30 g)
  • Sütőpapír
  • Vasaló és vasalódeszka

Hogyan készítheted el otthon te is?

Az anyagot először is mossuk ki, hogy biztosan tiszta legyen, lehetőleg ne használjunk öblítőt. Majd vasaljuk ki és vagy varrjuk körbe, vagy cikk-cakkos ollóval szabjuk körbe. Ezután az anyagot egy sütőpapírra helyezzük, majd a méhviaszt apró darabokra vágva eloszlatjuk a kendőn. Az apróbb darabok gyorsabban és egyenletesebben olvadnak. Fontos, hogy a méhviasz ne legyen túl sűrűn, mert úgy nehéz lesz egyenletesen beolvasztani.  Helyezzünk egy másik sütőpapírt a méhviasszal megszórt textil tetejére. Kapcsoljuk be a vasalót közepes hőmérsékletre, majd lassan kezdjük el vasalni a sütőpapír tetejét. A vasaló hője megolvasztja a méhviaszt, amely egyenletesen eloszlik a textil felületén. Ügyeljünk arra, hogy a teljes textilt átdolgozzuk a vasalóval, hogy mindenhol befedje a méhviasz. Ilyenkor az anyagunk általában sötétebb lesz, a fehér anyag pedig besárgul a viasz színétől. Miután a méhviasz teljesen elolvadt és egyenletesen eloszlott, hagyjuk kihűlni a textilt a sütőpapírok között, ezután távolítsuk el a sütőpapírt. Ha szükséges, további méhviaszt adhatunk hozzá és újra vasalhatjuk.

A méhviaszos kendő most már készen áll a használatra. Jó szolgálatot tehet szendvicsek, sajtok, gyümölcsök és egyéb élelmiszerek csomagolására. A kendő természetes tapadóképessége miatt könnyen formázható az élelmiszerek köré, kezünk melege pedig még rugalmasabbá és formázhatóbbá teszi. Használat után langyos, enyhe szappanos vízben tisztíthatjuk, majd hagyjuk megszáradni. Kerüljük a forró vizet és a durva súrolást, mert ezek károsíthatják a méhviasz réteget. A használattól a kendő kopik, amit könnyen frissíthetünk, ha újra átvasaljuk két sütőpapír között, a hiányzó részeken pedig pótoljuk a méhviaszt.

Te kipróbálod?

Nagy Péter Zoltán

gazdasági agrármérnök, jogi szakokleveles közgazdász

Géber János

geográfus, projektmenedzser

Nagy-Gergely Valéria

jogi szakokleveles közgazdász

Hamecz Orsolya

okleveles természetvédelmi mérnök

Juhász Lajos

a Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészet erdészeti igazgatója

dr. Aradi Csaba

ökológus

Nagyné Pálfi Zsuzsa

környezetgazdálkodási agrármérnök

Váradi Zoltán

a Természettár vezetője

Senánszky Petra

többszörös világ- és Európa-bajnok uszonyos úszó

Lenner Ádám

a Tiszatáj Közalapítvány természetvédelmi és tájgazdálkodási menedzsere

Szentpéteri-Nagy Veronika

kertészmérnök

Balázs Ákos

Debrecen Környezetvédelmi ügyeiért is felelős alpolgármester, Debrecen Környezetvédelmi munkacsoportjának elnöke

Rácz Gréta Ildikó

biológus, a Green Drops Farm Kft. Társalapítója

Hosszu Róbert

az NI Hungary Kft. vezérigazgatója

Duzs László

természetvédelmi mérnök

Fodorné Magyar Ágnes

tanár, köznevelési szakértő, iskolakert mentor

dr. Kövér László

a Debreceni Egyetem adjunktusa

Váradi Ferenc

rádiós műsorvezető

dr. Krecz Tibor

kommunikációs szakember

dr. Szűcs István

a Debreceni Egyetem intézetigazgató egyetemi docense

dr. Grasselli Gábor

a Debreceni Regionális Gazdaságfejlesztési Alapítvány igazgatója

Kálmánczi Miklós

önkormányzati tanácsadó

Balogh Dóra

divattervező, környezettervező

Tóth Máté

Természetvédelmi mérnök

Gorján Ferenc

a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatója

Fülöp Ferenc

környezetmérnök, fotográfus

Dancs László

az EDC Városfejlesztési csoportjának vezetője

Csatlakozz hozzánk!