Hulladékmentes bevásárlás a gyakorlatban - lehetséges? - Future of Debrecen

Hulladékmentes bevásárlás a gyakorlatban – lehetséges?

A legtöbb nagyvárosban már léteznek csomagolásmentes boltok, azonban nem kapható minden a kínálatban, illetve nem mindenkinek van lehetősége ott vásárolni. 

Nézzük, hogyan tudunk hulladékmentesen vásárolni hétköznap!

A piacon van a legkönnyebb dolgunk. Ha előre jelezzük, hogy nem kérünk zacskót, akkor anélkül is lemérik a vásárolni kívánt terméket. Azonban figyeljünk arra, hogy vigyünk magunkkal egy nagy kosarat vagy nagy méretű bevásárló táskát. A termék lemérése után rögtön tegyük a táskánkba a terméket, zacskó nélkül. A zacskómentes akadály akkor jöhet, ha olyan dolgot szeretnénk vásárolni, ami szétgurul vagy törékeny. 

Az apró zöldségek vagy gyümölcsök vásárlásakor érdemes előre felkészülni és többször használatos tasakot vagy dobozt vinni. Egy organza tasak például, amit egy ajándék csomagolásaként kaptam, évekig kiszolgált. Ráadásul súlya sincsen. Érdemes szétnézni otthon, milyen vászonzsákjaink vannak. Az ügyes kezűek pedig könnyedén varrhatnak a maguknak.

A cekker szatyor újra divatját éli! Jó szolgálatot tehet nyáron dinnyevásárláshoz, de amire aztán igazán bevált számomra, az a saláta cipelése. A cekkerben a nagy salátafej nem nyomódik össze, nem törik meg a levele, és – valljuk be – jól is néz ki.

A piacokon gyakran nem csak zöldséget és gyümölcsöt kapunk, hanem magvakat, hüvelyeseket, esetleg tejterméket. Ha listával megyünk bevásárolni, akkor előre fel tudunk készülni az otthoni tárolóinkkal, így nem ér minket meglepetés, és nem landol a kukában a nem kívánatos csomagolóanyag. Cserébe engedjük meg magunknak, hogy 1-2 tárolóval többet viszünk, hátha vár ránk egy ellenállhatatlan sajtkülönlegesség!

Na, és most jön a trükk! 

Attól, hogy dobozban vásárolunk, még nem szeretnénk többet fizetni a termékért. Ezért a vásárláskor előre jelezzük, hogy hoztunk tárolót, és táráztassuk is le azt. Ez azt jelenti, hogy a mérlegre rakva a kofa a tárázó gombot megnyomva kinullázza a mérleget. Vagyis a doboz súlyát nem számítja bele a súlyba, így nem kell pluszban fizetnünk.

Pékáru esetén már más a helyzet. A pékárukhoz érdemes kenyereszsákot vásárolnunk, aminek speciális PUL vagy TPU bélése van. Ez az anyag ugyanis levegőzni engedi, de kiszáradni nem a kenyeret. Cserébe vízhatlan, tehát a kakaóscsiga után is elég egy vizes szivaccsal egyszerűen kitörölni. 

Ha nem rendelkezünk ilyen speciális kenyereszsákkal, akkor normál textilzsákba is vásárolhatunk, vagy akár egy meglevő papírzacskót is használhatunk. A lényeg, hogy otthon úgy tároljuk, hogy ne száradjon ki a pékárunk. Erre akár egy otthoni jénai tál is alkalmas. 

A multikban már nehezebb dolgunk van, de nem lehetetlen a küldetés. Bár a pultoknál kevés helyen adják ki saját dobozba az árut, de zöldségeket, gyümölcsöket és magvakat tudunk venni saját csomagolóanyagba vagy csomagolás nélkül. Ha így teszünk, akkor a boltban található mérlegen a “Nem használok csomagolóanyagot” vagy a “Saját csomagolóanyagba vásárolok” lehetőséget kell választanunk. Az “Újrahasználható tasakkal vásárolok” gombot csak akkor nyomjuk meg, ha az adott üzletben kapható zsákokat használjuk, hiszen azok fix súlyát nem számolja a mérleg. 

Ha nincs lehetőségünk csomagolásmentesen megvásárolni a terméket, akkor figyeljünk arra, hogy a csomagolás lehetőleg papír vagy újrahasznosítható, esetleg többször használható anyag legyen. 

Ne felejtsd el, sok kicsi sokra megy! Egy kis rutin, és egy idő után már nem fogod otthon hagyni a szütyőidet!

Nagy Péter Zoltán

gazdasági agrármérnök, jogi szakokleveles közgazdász

Géber János

geográfus, projektmenedzser

Nagy-Gergely Valéria

jogi szakokleveles közgazdász

Hamecz Orsolya

okleveles természetvédelmi mérnök

Juhász Lajos

a Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészet erdészeti igazgatója

dr. Aradi Csaba

ökológus

Nagyné Pálfi Zsuzsa

környezetgazdálkodási agrármérnök

Váradi Zoltán

a Természettár vezetője

Senánszky Petra

többszörös világ- és Európa-bajnok uszonyos úszó

Lenner Ádám

a Tiszatáj Közalapítvány természetvédelmi és tájgazdálkodási menedzsere

Szentpéteri-Nagy Veronika

kertészmérnök

Balázs Ákos

Debrecen Környezetvédelmi ügyeiért is felelős alpolgármester, Debrecen Környezetvédelmi munkacsoportjának elnöke

Rácz Gréta Ildikó

biológus, a Green Drops Farm Kft. Társalapítója

Hosszu Róbert

az NI Hungary Kft. vezérigazgatója

Duzs László

természetvédelmi mérnök

Fodorné Magyar Ágnes

tanár, köznevelési szakértő, iskolakert mentor

dr. Kövér László

a Debreceni Egyetem adjunktusa

Váradi Ferenc

rádiós műsorvezető

dr. Krecz Tibor

kommunikációs szakember

dr. Szűcs István

a Debreceni Egyetem intézetigazgató egyetemi docense

dr. Grasselli Gábor

a Debreceni Regionális Gazdaságfejlesztési Alapítvány igazgatója

Kálmánczi Miklós

önkormányzati tanácsadó

Balogh Dóra

divattervező, környezettervező

Tóth Máté

Természetvédelmi mérnök

Gorján Ferenc

a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatója

Fülöp Ferenc

környezetmérnök, fotográfus

Dancs László

az EDC Városfejlesztési csoportjának vezetője

Csatlakozz hozzánk!