A burritoról mindenkinek Mexikó jellegzetes étele jut eszébe. Én is így vagyok ezzel. Hagyományosan búzalisztből készült tortillába tekert babból, fokhagymából és pikáns marhahúsból áll össze. Méretes, tápláló étel. Már nagyon sok változata ismert: a vegetáriánustól az extra csípősig gyakorlatilag bármilyen előfordul az étlapokon. Én nagyon szeretem, de így tavasz végén, nyár elején egyre nyitottabb vagyok a húsmentes ételekre. Ezért összeszedve minden bátorságomat, belekezdtem e hús- és gabonamentes vállalásomba.
A házi burrito esetében nálam a fő alapanyag a párolt brokkoli. Ahogy ez lenni szokott, most is elkezdtem a párolást, s ekkor jött az ötlet: Mi lenne, ha kihagynám a lisztet is? De hogyan? Szerencsémre volt itthon fejes káposzta, és töltöttkáposzta-készítő tapasztalataim alapján ha azt megpárolom, egészen hajtogatható alapanyagot kapok. Így került a brokkoli mellé az imént emlegetett káposzta is a pároló edénybe. Vajjal és sóval ízesítettem. Habár a többi alapanyagot még nem a kert szolgáltatta – és itt kerülnek előnybe az üvegházzal vagy fóliasátorral rendelkező olvasók –, de így is végtelenül friss, gyakorlatilag mosogatnivaló-mentes tavaszi burrito-alaprecept volt kialakulóban.
És hogy mivel töltöttem meg?
Itt szabad a „rablás”! Én uborkát, paradicsomot, párolt brokkolit, lilahagymát és paprikát használtam. A párolás után pedig csak ki kellett hajtogatni a leveleket, megtölteni a fent felsorolt alapanyagokkal, és ugye a legfontosabb: meg kellett kóstoljam!
A végeredmény: tiszta konyha, s egy meglepően laktató, ízletes zöld burrito.
Jó étvágyat!
gazdasági agrármérnök, jogi szakokleveles közgazdász
geográfus, projektmenedzser
jogi szakokleveles közgazdász
okleveles természetvédelmi mérnök
a Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészet erdészeti igazgatója
ökológus
környezetgazdálkodási agrármérnök
a Természettár vezetője
többszörös világ- és Európa-bajnok uszonyos úszó
a Tiszatáj Közalapítvány természetvédelmi és tájgazdálkodási menedzsere
kertészmérnök
Debrecen Környezetvédelmi ügyeiért is felelős alpolgármester, Debrecen Környezetvédelmi munkacsoportjának elnöke
biológus, a Green Drops Farm Kft. Társalapítója
az NI Hungary Kft. vezérigazgatója
természetvédelmi mérnök
tanár, köznevelési szakértő, iskolakert mentor
a Debreceni Egyetem adjunktusa
rádiós műsorvezető
kommunikációs szakember
a Debreceni Egyetem intézetigazgató egyetemi docense
a Debreceni Regionális Gazdaságfejlesztési Alapítvány igazgatója
önkormányzati tanácsadó
divattervező, környezettervező
Természetvédelmi mérnök
a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatója
környezetmérnök, fotográfus
az EDC Városfejlesztési csoportjának vezetője