Mai reggelim: zöld burrito - Future of Debrecen

Mai reggelim: zöld burrito

Duzs László

A burritoról mindenkinek Mexikó jellegzetes étele jut eszébe. Én is így vagyok ezzel. Hagyományosan búzalisztből készült tortillába tekert babból, fokhagymából és pikáns marhahúsból áll össze. Méretes, tápláló étel. Már nagyon sok változata ismert: a vegetáriánustól az extra csípősig gyakorlatilag bármilyen előfordul az étlapokon. Én nagyon szeretem, de így tavasz végén, nyár elején egyre nyitottabb vagyok a húsmentes ételekre. Ezért összeszedve minden bátorságomat, belekezdtem e hús- és gabonamentes vállalásomba.

 A házi burrito esetében nálam a fő alapanyag a párolt brokkoli. Ahogy ez lenni szokott, most is elkezdtem a párolást, s ekkor jött az ötlet: Mi lenne, ha kihagynám a lisztet is? De hogyan? Szerencsémre volt itthon fejes káposzta, és töltöttkáposzta-készítő tapasztalataim alapján ha azt megpárolom, egészen hajtogatható alapanyagot kapok. Így került a brokkoli mellé az imént emlegetett káposzta is a pároló edénybe. Vajjal és sóval ízesítettem. Habár a többi alapanyagot még nem a kert szolgáltatta – és itt kerülnek előnybe az üvegházzal vagy fóliasátorral rendelkező olvasók –, de így is végtelenül friss, gyakorlatilag mosogatnivaló-mentes tavaszi burrito-alaprecept volt kialakulóban.

És hogy mivel töltöttem meg?

Itt szabad a „rablás”! Én uborkát, paradicsomot, párolt brokkolit, lilahagymát és paprikát használtam. A párolás után pedig csak ki kellett hajtogatni a leveleket, megtölteni a fent felsorolt alapanyagokkal, és ugye a legfontosabb: meg kellett kóstoljam!

A végeredmény: tiszta konyha, s egy meglepően laktató, ízletes zöld burrito.

Jó étvágyat!

dr. Aradi Csaba

ökológus

Nagyné Pálfi Zsuzsa

környezetgazdálkodási agrármérnök

Váradi Zoltán

a Természettár vezetője

Senánszky Petra

többszörös világ- és Európa-bajnok uszonyos úszó

Lenner Ádám

a Tiszatáj Közalapítvány természetvédelmi és tájgazdálkodási menedzsere

Szentpéteri-Nagy Veronika

kertészmérnök

Balázs Ákos

Debrecen Környezetvédelmi ügyeiért is felelős alpolgármester, Debrecen Környezetvédelmi munkacsoportjának elnöke

Rácz Gréta Ildikó

biológus, a Green Drops Farm Kft. Társalapítója

Hosszu Róbert

az NI Hungary Kft. vezérigazgatója

Duzs László

természetvédelmi mérnök

Fodorné Magyar Ágnes

a Debreceni Gönczy Pál Általános Iskola intézményvezető helyettese

dr. Kövér László

a Debreceni Egyetem adjunktusa

Váradi Ferenc

rádiós műsorvezető

dr. Krecz Tibor

kommunikációs szakember

dr. Szűcs István

a Debreceni Egyetem intézetigazgató egyetemi docense

dr. Grasselli Gábor

a Debreceni Regionális Gazdaságfejlesztési Alapítvány igazgatója

Kálmánczi Miklós

önkormányzati tanácsadó

Szabó Fruzsina Magdolna

természetvédelmi mérnök

Balogh Dóra

divattervező, környezettervező

Tóth Máté

Természetvédelmi mérnök-hallgató, az MME Hajdú-Bihar Megyei Helyi Csoportjának titkára, önkéntes madármentő

Gorján Ferenc

a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatója

Fülöp Ferenc

környezetmérnök, fotográfus

Dancs László

az EDC Városfejlesztési csoportjának vezetője

Szalacsi Árpád

a Nyírerdő Zrt. vezérigazgatója

Csatlakozz hozzánk!