Kipróbáltam Nagy Réka Ökoanyu című könyve alapján a szaloncukor készítését. Egyszerűbb, mint gondoltam! Egyszerre két ízű – epres-marcipános és natúr marcipános – szaloncukrot is készíthetsz 5 alapanyag felhasználásával!
Lássuk a hozzávalókat:
Az elkészítés lépései:
Keverd össze a porcukrot a mandulaliszttel. Ezt követően válaszd ketté és szórd két tányérba. Az egyik tányérba önts annyi evőkanál vizet, hogy jól formálható masszát kapj. Ezzel el is készítetted a natúr marcipános szaloncukor alapját.
Az epres-marcipános szaloncukorhoz a fagyasztott gyümölcsöket engedd fel, majd szűrőn passzírozd át és két evőkanál kristálycukorral közepes lángon készíts belőle sűrű szirupot. A szirupból önts annyi kanállal a másik adag porcukros mandulaliszthez, amennyivel könnyen formálható lesz. Mind a két masszából külön-külön formálj nudlikat és tedd hűvös helyre, amíg előkészíted a csokis masszát.
10 dkg csokoládét vízgőz felett kell megolvasztani. Ehhez tégy fel egy lábasba vizet, és arra helyezz egy fém- vagy üvegtálkát. Fontos: csak annyi víz kerüljön a lábasba, hogy ne érjen hozzá a tálka aljához! Az étcsokiból 10 dkg-ot önts bele a tálkába és olvaszd meg, majd ha megolvadt, húzd le a tűzről és öntsd hozzá a maradék 5 dkg csokoládét, hogy lehűtse picit a csokis masszát.
Ezt követően, forgasd meg benne a nudlikat. Fontos: a csokimázas nudlikat helyezd sütőpapírra, mert más esetben – például tányéron – leragadnak. Én egy nagyon szuper, többször használható teflon sütőfóliára helyeztem őket. Ezt követően rakd újra hűvös helyre annyi időre, amíg megdermed rajtauk a csoki. Majd csomagolhatod is őket! Teheted például szalvétába, de én olyan, egyszer használatos sütőpapírba csomagoltam őket, aminek elkészítése során nem alkalmaztak klórt, alapanyaga fenntartható erdőgazdálkodásból származik és szelektíven gyűjthető. Textil masniszalag helyett raffiát használtam, amit kicsomagolás után komposztálok.
Ilyen gyorsan még nem fogyott el nálunk szaloncukor! Szívből ajánlom!
Nézd meg az elkészítését:
gazdasági agrármérnök, jogi szakokleveles közgazdász
geográfus, projektmenedzser
jogi szakokleveles közgazdász
okleveles természetvédelmi mérnök
a Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészet erdészeti igazgatója
ökológus
környezetgazdálkodási agrármérnök
a Természettár vezetője
többszörös világ- és Európa-bajnok uszonyos úszó
a Tiszatáj Közalapítvány természetvédelmi és tájgazdálkodási menedzsere
kertészmérnök
Debrecen Környezetvédelmi ügyeiért is felelős alpolgármester, Debrecen Környezetvédelmi munkacsoportjának elnöke
biológus, a Green Drops Farm Kft. Társalapítója
az NI Hungary Kft. vezérigazgatója
természetvédelmi mérnök
tanár, köznevelési szakértő, iskolakert mentor
a Debreceni Egyetem adjunktusa
rádiós műsorvezető
kommunikációs szakember
a Debreceni Egyetem intézetigazgató egyetemi docense
a Debreceni Regionális Gazdaságfejlesztési Alapítvány igazgatója
önkormányzati tanácsadó
divattervező, környezettervező
Természetvédelmi mérnök
a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatója
környezetmérnök, fotográfus
az EDC Városfejlesztési csoportjának vezetője