Szaloncukor – egyszerűen - Future of Debrecen

Szaloncukor – egyszerűen

Changemaker

Kipróbáltam Nagy Réka Ökoanyu című könyve alapján a szaloncukor készítését. Egyszerűbb, mint gondoltam! Egyszerre két ízű – epres-marcipános és natúr marcipános – szaloncukrot is készíthetsz 5 alapanyag felhasználásával!  

Lássuk a hozzávalókat:

  • 30 dkg mandulaliszt/darált mandula
  • 10 dkg porcukor
  • 25 dkg fagyasztott eper (az eredeti recept málnát ír)
  • 2 evőkanál kristálycukor (az epersziruphoz)
  • 15 dkg 70%-os étcsokoládé a mázhoz

Az elkészítés lépései:

Keverd össze a porcukrot a mandulaliszttel. Ezt követően válaszd ketté és szórd két tányérba. Az egyik tányérba önts annyi evőkanál vizet, hogy jól formálható masszát kapj. Ezzel el is készítetted a natúr marcipános szaloncukor alapját. 

Az epres-marcipános szaloncukorhoz a fagyasztott gyümölcsöket engedd fel, majd szűrőn passzírozd át és két evőkanál kristálycukorral közepes lángon készíts belőle sűrű szirupot. A szirupból önts annyi kanállal a másik adag porcukros mandulaliszthez, amennyivel könnyen formálható lesz. Mind a két masszából külön-külön formálj nudlikat és tedd hűvös helyre, amíg előkészíted a csokis masszát. 

10 dkg csokoládét vízgőz felett kell megolvasztani. Ehhez tégy fel egy lábasba vizet, és arra helyezz egy fém- vagy üvegtálkát. Fontos: csak annyi víz kerüljön a lábasba, hogy ne érjen hozzá a tálka aljához! Az étcsokiból 10 dkg-ot önts bele a tálkába és olvaszd meg, majd ha megolvadt, húzd le a tűzről és öntsd hozzá a maradék 5 dkg csokoládét, hogy lehűtse picit a csokis masszát.

Ezt követően, forgasd meg benne a nudlikat. Fontos: a csokimázas nudlikat helyezd sütőpapírra, mert más esetben – például tányéron – leragadnak. Én egy nagyon szuper, többször használható teflon sütőfóliára helyeztem őket. Ezt követően rakd újra hűvös helyre annyi időre, amíg megdermed rajtauk a csoki. Majd csomagolhatod is őket! Teheted például szalvétába, de én olyan, egyszer használatos sütőpapírba csomagoltam őket, aminek elkészítése során nem alkalmaztak klórt, alapanyaga fenntartható erdőgazdálkodásból származik és szelektíven gyűjthető. Textil masniszalag helyett raffiát használtam, amit kicsomagolás után komposztálok.

Ilyen gyorsan még nem fogyott el nálunk szaloncukor! Szívből ajánlom!

Nézd meg az elkészítését:

Nagy Péter Zoltán

gazdasági agrármérnök, jogi szakokleveles közgazdász

Géber János

geográfus, projektmenedzser

Nagy-Gergely Valéria

jogi szakokleveles közgazdász

Hamecz Orsolya

okleveles természetvédelmi mérnök

Juhász Lajos

a Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészet erdészeti igazgatója

dr. Aradi Csaba

ökológus

Nagyné Pálfi Zsuzsa

környezetgazdálkodási agrármérnök

Váradi Zoltán

a Természettár vezetője

Senánszky Petra

többszörös világ- és Európa-bajnok uszonyos úszó

Lenner Ádám

a Tiszatáj Közalapítvány természetvédelmi és tájgazdálkodási menedzsere

Szentpéteri-Nagy Veronika

kertészmérnök

Balázs Ákos

Debrecen Környezetvédelmi ügyeiért is felelős alpolgármester, Debrecen Környezetvédelmi munkacsoportjának elnöke

Rácz Gréta Ildikó

biológus, a Green Drops Farm Kft. Társalapítója

Hosszu Róbert

az NI Hungary Kft. vezérigazgatója

Duzs László

természetvédelmi mérnök

Fodorné Magyar Ágnes

tanár, köznevelési szakértő, iskolakert mentor

dr. Kövér László

a Debreceni Egyetem adjunktusa

Váradi Ferenc

rádiós műsorvezető

dr. Krecz Tibor

kommunikációs szakember

dr. Szűcs István

a Debreceni Egyetem intézetigazgató egyetemi docense

dr. Grasselli Gábor

a Debreceni Regionális Gazdaságfejlesztési Alapítvány igazgatója

Kálmánczi Miklós

önkormányzati tanácsadó

Balogh Dóra

divattervező, környezettervező

Tóth Máté

Természetvédelmi mérnök

Gorján Ferenc

a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatója

Fülöp Ferenc

környezetmérnök, fotográfus

Dancs László

az EDC Városfejlesztési csoportjának vezetője

Csatlakozz hozzánk!