Vályogházi kalandok - avagy házfelújítási tanulságok, tippek, praktikák - Future of Debrecen

Vályogházi kalandok – avagy házfelújítási tanulságok, tippek, praktikák

Changemaker

Nemrégiben költözhettünk be az otthonukba, azonban eddig a pontig kalandos út vezetett. Az alábbi cikkben szeretném összefoglalni számotokra a házfelújítással kapcsolatos tanulságainkat, tippeket és praktikákat. 

Milyen rejtett hibái lehetnek egy vályogháznak?

A vályogfal, ha jól kezelik, azaz óvják a nedvességtől és hagyják lélegezni, az egyik lehető legjobb választás, mivel természetes alapanyag és igazán jó hőgazdálkodást (nyáron hűvösebbet, télen melegebbet) eredményez otthonunkban mesterséges társaival szemben. 

Felkerestünk egy vályogház-szakértőt, hogy jobban megismerjük a vályogfalak állapotát. Ő falnedvességmérő szenzorral megállapította, hogy hol és milyen okból kifolyólag lehet a ház adott részein nedvesebb a fal. A mi esetünkben az alábbi problémák merültek fel: 

1. Egy törött ereszcsatornából kifolyó esővíz évekig áztathatta a ház sarkát, ami miatt az átnedvesedett és repedésnek indult. Továbbá volt egy fal, ahol egy ereszcsatorna végének rossz elhelyezése okán és a betonjárda szerencsétlen lejtése miatt pont a vályogfalhoz áramlott az esővíz az évek során. 

2. Egy másik fal esetén valószínűleg a radiátorcsőből kiáramló víz áztathatta el a fal egy részét, amely az évek során sem tudott kiszáradni, mert a ház külső oldala (nem szellőző) műgyantás vakolatot kapott.

3. Problémát okozott még, hogy a falak szellőzését akadályozta a több réteg – feltehetően nem lélegző – festék- és tapétaréteg.

4. Végül a vályogfal közvetlen közelében több helyen a nyári hőségben napi öntözést igénylő növényzet volt telepítve, amely okán a növények által fel nem szívott öntözővíz egyből a vályogfalhoz áramolhatott.

Tanulság: Még vályogház-vásárlás előtt hívjatok hozzáértő szakembert. Még akkor is, ha nem tapasztaltok penészedést vagy dohos szagot a házban (mi se tapasztaltunk), attól még nedvesek lehetnek a falak. Ha nedves a fal – a ház hosszú távú fennmaradása érdekében –, komolyabb felújítási munkálatokra kell számítanotok, amivel jó, ha már a ház megvásárlása előtt számoltok.

Hogyan hárítottuk el a vályogházzal kapcsolatos problémákat?

A fentebb részletezett problémák elhárítása érdekében mi az alábbiakat tettük: 

1. Az ereszcsatornát megjavítottuk, és ahol csak tudtuk, a ház falától 5 méterre a zöld növényzetre vezettük el az esővizet.

2. A nedves falakat visszabontottuk a vályogfalig, és Biokay vályogvakolat- és Baumit klímaglett-kezelést követően lélegző mészfesték került rájuk. 

3. A külső falrésznél eltávolítottuk a nem szellőző műgyantás vakolatot. Továbbá a nedves falrészeknél feltörtük a két réteg betonjárdát, hogy a lehető legjobb hatékonysággal tudjon száradni a fal.

Hasznos zöld praktika: Sokkal környezettudatosabb és költséghatékonyabb olyan szerszámot kikölcsönözni a felújítási munkálatokhoz, amit nem használunk minden nap, csak ritkán/alkalmanként. Ráadásul nem foglalja a helyet és nem porosodik nálunk az eszköz. A betonjárda feltöréséhez vésőgépet kölcsönöztünk. A kölcsönzés során kaptunk egy részletes tájékoztatást a gép használatáról, majd letettük a kauciót, ezzel biztosítva a kölcsönbeadót, hogy vigyázni fogunk a gépre. Ezt követi egy rövid dokumentáció (személyes adatok, átvétel ideje, stb.),majd elvihettük a szerszámot. A visszavitel során kell kifizetni az igénybe vett óraszám alapján a kölcsönzést, és ekkor, ha nem esett baja a szerszámnak, visszakapjuk a kauciót. Így mi összesen a vésőgép körülbelül 4 órás használatáért 2500 Ft-ot fizettünk ahelyett, hogy közel 100.000 Ft-os nagyságban beruháztunk volna rá.

4. Végül a házfal 3 méteres környezetéből átköltöztettük a locsolást igénylő növényeket távolabbi pontokra.

Milyen energiatakarékossági praktikákkal kísérletezünk?

Ahhoz, hogy kevesebb teret kelljen felfűteni, álmennyezetet helyeztünk fel, amit 10 centiméterrel lentebb helyeztünk fel a plafonhoz képest. Ez lehetővé tette, hogy minden szobába energiatakarékos, ledes spotlámpákat helyezzük fel.

A padló fóliázást és padloponozást követően – a laminálást megelőzően – tükörfóliát kapott a hőenergia-visszatartás érdekében. 

A kísérlet mindkét esetben abban rejlik, hogy egyelőre még nem tudjuk, elegendő-e az, hogy a vályogfal csak oldalról szellőzik, mivel a laminált padló és az álmennyezet nem légáteresztő. 

Hogyan korszerűsítettük a fűtési rendszerünket?

Arra a döntésre jutottunk, hogy a mai helyzetben a legjobb, ha több lábon állunk és több fűtési lehetőség közül tudunk választani. 

A ház alapból gázzal és kazánnal volt fűthető. A lehetőségekből kifolyólag arra a döntésre jutottunk, hogy felújítjuk a gázos rendszerhez kapcsolódó csöveket és radiátorokat, amelynek köszönhetően azok már kevésbé hőenergia-pazarlóak. Mindezek mellett kiegészítő fűtési egységként a megújuló energiával (biomasszával, azaz fával, brikettel) üzemelő kandalló szolgál. 

Továbbá a ház teljes elektromos vezetékelését meg kellett újítani. Ebből kifolyólag lehetőségünk nyílt arra, hogy a vezetékelést úgy alakítsuk ki, hogy az a későbbiekben alkalmas legyen egy napelemes rendszer bekötésére, amely akár egy hűtő-fűtő klíma üzemelését is támogathatja. 

A házfelújítás rengeteg időt és energiát tud felemészteni. Abban a szerencsés helyzetben voltunk és vagyunk, hogy a családunkban profi szakemberek – mint kőműves és asztalos – vannak, akiknek a segítségével és instrukciói által történhetett a házfelújítás. Remélem, ez a cikk és az abban található praktikák, tanácsok segítséget nyújtanak a házfelújítás útvesztőjében. 

Nagy Péter Zoltán

gazdasági agrármérnök, jogi szakokleveles közgazdász

Géber János

geográfus, projektmenedzser

Nagy-Gergely Valéria

jogi szakokleveles közgazdász

Hamecz Orsolya

okleveles természetvédelmi mérnök

Juhász Lajos

a Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészet erdészeti igazgatója

dr. Aradi Csaba

ökológus

Nagyné Pálfi Zsuzsa

környezetgazdálkodási agrármérnök

Váradi Zoltán

a Természettár vezetője

Senánszky Petra

többszörös világ- és Európa-bajnok uszonyos úszó

Lenner Ádám

a Tiszatáj Közalapítvány természetvédelmi és tájgazdálkodási menedzsere

Szentpéteri-Nagy Veronika

kertészmérnök

Balázs Ákos

Debrecen Környezetvédelmi ügyeiért is felelős alpolgármester, Debrecen Környezetvédelmi munkacsoportjának elnöke

Rácz Gréta Ildikó

biológus, a Green Drops Farm Kft. Társalapítója

Hosszu Róbert

az NI Hungary Kft. vezérigazgatója

Duzs László

természetvédelmi mérnök

Fodorné Magyar Ágnes

tanár, köznevelési szakértő, iskolakert mentor

dr. Kövér László

a Debreceni Egyetem adjunktusa

Váradi Ferenc

rádiós műsorvezető

dr. Krecz Tibor

kommunikációs szakember

dr. Szűcs István

a Debreceni Egyetem intézetigazgató egyetemi docense

dr. Grasselli Gábor

a Debreceni Regionális Gazdaságfejlesztési Alapítvány igazgatója

Kálmánczi Miklós

önkormányzati tanácsadó

Balogh Dóra

divattervező, környezettervező

Tóth Máté

Természetvédelmi mérnök

Gorján Ferenc

a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatója

Fülöp Ferenc

környezetmérnök, fotográfus

Dancs László

az EDC Városfejlesztési csoportjának vezetője

Csatlakozz hozzánk!