Zöld Karácsony 3. rész – Az ökotudatos csomagolás művészete - Future of Debrecen

Zöld Karácsony 3. rész – Az ökotudatos csomagolás művészete

Beautiful themed gifts lie on wooden table

Képzeljünk magunk elé egy csodaszép karácsonyfát, mely alatt nagy kupacban hevernek a tarka csomagolópapírba bújtatott ajándékdobozok, színes masnikkal és szalagokkal átkötve. Ez a kép szinte általánossá vált az ünneppel kapcsolatban, hiszen a filmekben, a reklámokban és az üzletek kirakataiban is minden évben találkozhatunk ezzel a kompozícióval. 

Manapság sokan felvetik a kérdést, megéri-e egy élő fenyőfát kivágni azért, hogy néhány napra a lakás dísze legyen? A csomagolóanyagok hasznos élettartamának kérdésével viszont jóval kevesebbet foglalkozunk. 

Gondoljunk csak bele, mennyi energiára van szükség ahhoz, hogy egy ajándéktárgy beburkolásához szükséges alapanyagot előállítsák. Napjainkban az üzletekben rendkívül sokféle papír, műanyag, celofán – és ezek kombinációival készült – csomagolóanyag található. Sajnos a kombinált anyagok – például a műanyaggal bevont vagy csillámporos papír – nem újrahasznosíthatóak és nem bomlanak le, ezáltal pár percnyi, maximum néhány órányi hasznos élettartamukat követően a szemétbe kerülve nagy terhet rónak a környezetre, és növelik a mikroműanyag-terhelést. 

Márai Sándor írja, hogy a csomagolás öregít. Ha változtatni szeretnénk a korábbi szokásainkon, megkönnyíteni a saját dolgukat és a bolygónk helyzetét, vessünk egy pillantást arra, milyen környezettudatos alternatívák állnak rendelkezésünkre ezen a téren.

Hasznosítsunk újra! Régi újságpapírok, plakátok, könyvlapok, kották felhasználásával nagyon dekoratív és egyedi köntöst kaphatnak az így csomagolt ajándékok. Ha vannak otthon régi ingeink, olyan mintás textilek, pólók, melyeket már nem használunk, kiválóan alkalmazhatóak ilyen célra. Ha könyöknél levágjuk egy ing ujját és bevarrjuk az alját, gyönyörű ajándékszütyő készülhet belőle, melybe például ajándékba szánt ital csomagolható. Érdemes megismernünk a japán furoshiki technikát, mely során egy szép kendőbe csomagolunk, így maga a kendő vagy sál is ajándékként funkcionál. Az interneten számos videót találunk, melyek bemutatják a furoshiki-hajtogatási technikákat. Amit lehet, ne csomagoljunk, például egy alapvetően dekoratív dobozban lévő tárgy, egy házi szörp vagy lekvár önmagában is esztétikus. Ilyenkor se feledkezzünk meg a vászonzsákokról, melyek szintén ajándékká válhatnak. Ha jó a kézügyességünk, magunk is varrhatunk kisebb-nagyobb zsákocskákat használt anyagokból, melyekbe apróságok rejthetők. Csomagolópapír gyanánt újságpapírt, natúr barnapapírt használhatunk. Az ajándékok átkötésére műanyag szalag helyett natúr spárgát alkalmazhatunk, mely természetesebb és környezetbarát megoldás. A csomagok díszítésekor is törekedjünk a természetességre, szárított termésekkel, tobozokkal, fahéjrudakkal, szárított narancskarikákkal tehetjük szebbé ajándékainkat.

Nagy Péter Zoltán

gazdasági agrármérnök, jogi szakokleveles közgazdász

Géber János

geográfus, projektmenedzser

Nagy-Gergely Valéria

jogi szakokleveles közgazdász

Hamecz Orsolya

okleveles természetvédelmi mérnök

Juhász Lajos

a Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészet erdészeti igazgatója

dr. Aradi Csaba

ökológus

Nagyné Pálfi Zsuzsa

környezetgazdálkodási agrármérnök

Váradi Zoltán

a Természettár vezetője

Senánszky Petra

többszörös világ- és Európa-bajnok uszonyos úszó

Lenner Ádám

a Tiszatáj Közalapítvány természetvédelmi és tájgazdálkodási menedzsere

Szentpéteri-Nagy Veronika

kertészmérnök

Balázs Ákos

Debrecen Környezetvédelmi ügyeiért is felelős alpolgármester, Debrecen Környezetvédelmi munkacsoportjának elnöke

Rácz Gréta Ildikó

biológus, a Green Drops Farm Kft. Társalapítója

Hosszu Róbert

az NI Hungary Kft. vezérigazgatója

Duzs László

természetvédelmi mérnök

Fodorné Magyar Ágnes

tanár, köznevelési szakértő, iskolakert mentor

dr. Kövér László

a Debreceni Egyetem adjunktusa

Váradi Ferenc

rádiós műsorvezető

dr. Krecz Tibor

kommunikációs szakember

dr. Szűcs István

a Debreceni Egyetem intézetigazgató egyetemi docense

dr. Grasselli Gábor

a Debreceni Regionális Gazdaságfejlesztési Alapítvány igazgatója

Kálmánczi Miklós

önkormányzati tanácsadó

Balogh Dóra

divattervező, környezettervező

Tóth Máté

Természetvédelmi mérnök

Gorján Ferenc

a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatója

Fülöp Ferenc

környezetmérnök, fotográfus

Dancs László

az EDC Városfejlesztési csoportjának vezetője

Csatlakozz hozzánk!