Future of Debrecen

Zöldebb tányér, tisztább bolygó – Hogyan hat az étkezésünk a környezetre?

Szabó Tamara

Napjainkban egyre többet hallunk arról, hogy a táplálkozásunk milyen hatással van a bolygónkra. Az élelmiszeripar hatalmas energiaigénnyel működik, miközben rengeteg erőforrást használ fel és jelentős mennyiségű üvegházhatású gázt bocsát ki. Vajon milyen kapcsolat van a húsfogyasztás és a klímaváltozás között? Mit tehetünk annak érdekében, hogy étrendünk fenntarthatóbb legyen?

A húsfogyasztás és a klímaváltozás kapcsolata

A húsipar az egyik legnagyobb környezeti terhelést jelentő ágazat a világon. A marhahús előállítása például hatalmas földterületet és vízmennyiséget igényel, miközben jelentős metán kibocsátással jár. A metán egy rendkívül erős üvegházhatású gáz, amely a szén-dioxidnál is nagyobb mértékben járul hozzá a globális felmelegedéshez.

Tudtad? Egyetlen kilogramm marhahús előállítása akár 15 000 liter vizet is igényelhet! Ez több ezer pohár víznek felel meg.

Ezen kívül a nagyipari állattartás miatt az esőerdők irtása is folyamatos probléma, mivel a szabad területeket legelőkké alakítják vagy takarmánytermesztésre használják fel. Az ipari méretű állattenyésztés szénlábnyoma tehát jelentős, ezért érdemes átgondolni, hogyan csökkenthetjük ennek hatásait.

Fenntarthatóbb élelmiszerek és étrend tippek

Szerencsére nem kell egyik napról a másikra teljesen lemondani a húsfogyasztásról ahhoz, hogy csökkentsük az étrendünk környezeti hatását. Néhány egyszerű változtatással már sokat tehetünk:

  1. Csökkentsd a húsfogyasztást – Ha nem szeretnél teljesen vegetáriánus vagy vegán étrendre váltani, próbáld ki a heti egy-két húsmentes napot!
  2. Válassz fenntartható forrásból származó húst – Ha húst fogyasztasz, keresd a helyi, legeltetett állattartásból származó termékeket.
  3. Fedezd fel a növényi fehérjéket – Bab, lencse, csicseriborsó, diófélék és szójatermékek nagyszerű alternatívát kínálnak.
  4. Fogyassz szezonális és helyi termékeket – A távolról szállított élelmiszerek jelentős szénlábnyommal bírnak.
  5. Kerüld a pazarlást – A globális élelmiszer-pazarlás hatalmas probléma. Tervezd meg a bevásárlásodat, és próbáld meg a maradékokat kreatívan felhasználni.

A fenntartható étrend nemcsak a bolygónak tesz jót, hanem az egészségünknek is. A kevesebb feldolgozott élelmiszer és több növényi alapú fogás segíthet csökkenteni a krónikus betegségek kockázatát is. Ideje, hogy tudatosabb döntéseket hozzunk a tányérunk tartalmáról!

Az ökomenedzser iroda címe: Debrecen MJV Polgármesteri Hivatal Zöldterületi Osztály, 4025 Debrecen, Piac utca 20. 211. sz. iroda 
Ökomenedzserek: Tornainé Kicsák Edit, Ulveczki Csaba Lajos
E-mail: hungairy@ph.debrecen.hu
Telefon: 06 52 511 583


HU V Az Eur¢pai Uni¢ t†rsfinansz°roz†s†va_POShungairylogo
A HungAIRy LIFE integrált projekt 2019-ben indult 10 településen, köztük Debrecenben, amelynek fókuszában az egyik legjelentősebb környezetvédelmi probléma megoldása; a levegőminőség javítása áll. Ezt többek között emissziós adatbázisok fejlesztésével, átfogó szemléletformáló, tájékoztató tevékenységgel és egy országos szakértői, tanácsadói hálózat felállításával valósítják meg a projektben részt vevő partnerek. Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata ezen célok mentén olyan zöld felületeket alakít ki, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy tisztább legyen a levegő.

Nagy Péter Zoltán

gazdasági agrármérnök, jogi szakokleveles közgazdász

Géber János

geográfus, projektmenedzser

Nagy-Gergely Valéria

jogi szakokleveles közgazdász

Hamecz Orsolya

okleveles természetvédelmi mérnök

Juhász Lajos

a Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészet erdészeti igazgatója

dr. Aradi Csaba

ökológus

Nagyné Pálfi Zsuzsa

környezetgazdálkodási agrármérnök

Váradi Zoltán

a Természettár vezetője

Senánszky Petra

többszörös világ- és Európa-bajnok uszonyos úszó

Lenner Ádám

a Tiszatáj Közalapítvány természetvédelmi és tájgazdálkodási menedzsere

Szentpéteri-Nagy Veronika

kertészmérnök

Balázs Ákos

Debrecen Környezetvédelmi ügyeiért is felelős alpolgármester, Debrecen Környezetvédelmi munkacsoportjának elnöke

Rácz Gréta Ildikó

biológus, a Green Drops Farm Kft. Társalapítója

Hosszu Róbert

az NI Hungary Kft. vezérigazgatója

Duzs László

természetvédelmi mérnök

Fodorné Magyar Ágnes

tanár, köznevelési szakértő, iskolakert mentor

dr. Kövér László

a Debreceni Egyetem adjunktusa

Váradi Ferenc

rádiós műsorvezető

dr. Krecz Tibor

kommunikációs szakember

dr. Szűcs István

a Debreceni Egyetem intézetigazgató egyetemi docense

dr. Grasselli Gábor

a Debreceni Regionális Gazdaságfejlesztési Alapítvány igazgatója

Kálmánczi Miklós

önkormányzati tanácsadó

Balogh Dóra

divattervező, környezettervező

Tóth Máté

Természetvédelmi mérnök

Gorján Ferenc

a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatója

Fülöp Ferenc

környezetmérnök, fotográfus

Dancs László

az EDC Városfejlesztési csoportjának vezetője

Csatlakozz hozzánk!