
Napjainkban egyre többet hallunk arról, hogy a táplálkozásunk milyen hatással van a bolygónkra. Az élelmiszeripar hatalmas energiaigénnyel működik, miközben rengeteg erőforrást használ fel és jelentős mennyiségű üvegházhatású gázt bocsát ki. Vajon milyen kapcsolat van a húsfogyasztás és a klímaváltozás között? Mit tehetünk annak érdekében, hogy étrendünk fenntarthatóbb legyen?
A húsfogyasztás és a klímaváltozás kapcsolata
A húsipar az egyik legnagyobb környezeti terhelést jelentő ágazat a világon. A marhahús előállítása például hatalmas földterületet és vízmennyiséget igényel, miközben jelentős metán kibocsátással jár. A metán egy rendkívül erős üvegházhatású gáz, amely a szén-dioxidnál is nagyobb mértékben járul hozzá a globális felmelegedéshez.
Tudtad? Egyetlen kilogramm marhahús előállítása akár 15 000 liter vizet is igényelhet! Ez több ezer pohár víznek felel meg.
Ezen kívül a nagyipari állattartás miatt az esőerdők irtása is folyamatos probléma, mivel a szabad területeket legelőkké alakítják vagy takarmánytermesztésre használják fel. Az ipari méretű állattenyésztés szénlábnyoma tehát jelentős, ezért érdemes átgondolni, hogyan csökkenthetjük ennek hatásait.
Fenntarthatóbb élelmiszerek és étrend tippek
Szerencsére nem kell egyik napról a másikra teljesen lemondani a húsfogyasztásról ahhoz, hogy csökkentsük az étrendünk környezeti hatását. Néhány egyszerű változtatással már sokat tehetünk:
A fenntartható étrend nemcsak a bolygónak tesz jót, hanem az egészségünknek is. A kevesebb feldolgozott élelmiszer és több növényi alapú fogás segíthet csökkenteni a krónikus betegségek kockázatát is. Ideje, hogy tudatosabb döntéseket hozzunk a tányérunk tartalmáról!
Az ökomenedzser iroda címe: Debrecen MJV Polgármesteri Hivatal Zöldterületi Osztály, 4025 Debrecen, Piac utca 20. 211. sz. iroda
Ökomenedzserek: Tornainé Kicsák Edit, Ulveczki Csaba Lajos
E-mail: hungairy@ph.debrecen.hu
Telefon: 06 52 511 583
A HungAIRy LIFE integrált projekt 2019-ben indult 10 településen, köztük Debrecenben, amelynek fókuszában az egyik legjelentősebb környezetvédelmi probléma megoldása; a levegőminőség javítása áll. Ezt többek között emissziós adatbázisok fejlesztésével, átfogó szemléletformáló, tájékoztató tevékenységgel és egy országos szakértői, tanácsadói hálózat felállításával valósítják meg a projektben részt vevő partnerek. Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata ezen célok mentén olyan zöld felületeket alakít ki, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy tisztább legyen a levegő. |
gazdasági agrármérnök, jogi szakokleveles közgazdász
geográfus, projektmenedzser
jogi szakokleveles közgazdász
okleveles természetvédelmi mérnök
a Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészet erdészeti igazgatója
ökológus
környezetgazdálkodási agrármérnök
a Természettár vezetője
többszörös világ- és Európa-bajnok uszonyos úszó
a Tiszatáj Közalapítvány természetvédelmi és tájgazdálkodási menedzsere
kertészmérnök
Debrecen Környezetvédelmi ügyeiért is felelős alpolgármester, Debrecen Környezetvédelmi munkacsoportjának elnöke
biológus, a Green Drops Farm Kft. Társalapítója
az NI Hungary Kft. vezérigazgatója
természetvédelmi mérnök
tanár, köznevelési szakértő, iskolakert mentor
a Debreceni Egyetem adjunktusa
rádiós műsorvezető
kommunikációs szakember
a Debreceni Egyetem intézetigazgató egyetemi docense
a Debreceni Regionális Gazdaságfejlesztési Alapítvány igazgatója
önkormányzati tanácsadó
divattervező, környezettervező
Természetvédelmi mérnök
a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatója
környezetmérnök, fotográfus
az EDC Városfejlesztési csoportjának vezetője