Ünnepi dekoráció természetes anyagokból - Future of Debrecen

Ünnepi dekoráció természetes anyagokból

Mezőlátta

Október végétől roskadoznak a boltok és hipermarketek polcai az ünnepi kiegészítőktől. A halloweeni hangulat narancssárga-fekete kombinációját felváltja a piros és az arany elegye, a tökök és fekete macskák helyére apró fenyőfák, szarvasok és angyalok kerülnek. Számos jópofa, ám sokszor felesleges és egyszer használatos, legtöbbször silány minőségű, műanyagból készült csecsebecse kerülhet kosarunkba ilyenkor, az ünnep közeledtével a nagy piaci nyomás hatására. „Még csak egy girlandot!”- gondoljuk, és rögtön bevásárló kocsinkba ugrik a kinézett darabbal együtt néhány apróság. Ideális esetben már advent kezdetekor elkezdjük kicsinosítani otthonunkat, ám, ha kicsit megcsúsztunk életterünk ékesítésével, akkor sem kell megijedni. A következő dekorációkat egyhamar elkészíthetjük kis költségvetésből, a konyhában megtalálható alapanyagokból.

Az örök klasszikus – a narancs

Nem lehet kellő mennyiséget vásárolni télen, akkor is csak pár napra elegendő az otthon tartott narancsok száma, hiszen igen ízletes ez a rendkívül sokoldalúan felhasználható déli gyümölcs. Ha dekorációt készítenénk belőle, először érdemes kiszárítanunk. Vágjuk vékony, kb. fél cm vastag karikákra egy éles kés segítségével. Személy szerint a radiátoron vagy kályhán való szárítást preferálom, hiszen így valóban költséghatékonyan és környezetkímélő módon oldhatjuk meg a gyümölcsdekort. Mielőtt a fűtőtestre helyeznénk a narancsszeleteket, egy törölközőre sorakoztassuk fel azokat, majd a tetejükre is tegyünk egy konyharuhát vagy törülközőt, és egy éjszakán át hagyjuk „pihenni”. A textil sok nedvességet magába szív, ezzel növelhetjük a szárítás hatékonyságát. Helyezzük szárításra alkalmas eszközünkre a karikákat, tehetünk alájuk sütőpapírt is (piros pont, ha újrahasználhatót használunk), naponta forgassuk őket. Maximum egy hét után leszedhetők, ekkor már kedvünk szerint emelhetjük felhasználásukkal az ünnep pompáját. Szúrhatunk rá akasztót, fűzhetjük zsinegre, tehetjük a fára vagy éppen az ajtókopogtatóra.

FONTOS: NE helyezzünk semmit a melegítő eszközökre, ha a fűtés intenzitása túl nagy! Mindig ellenőrizzük a narancsok állapotát!

Igazi „jolly joker” – a popcorn

Nincs is költséghatékonyabb eszköz a hópelyhek imitálására, mint a cérnára fűzött pattogatott kukorica. Ezt a díszítési formát a kicsik is könnyen kivitelezhetik, hiszen egyszerű bánni a pehelysúlyú kukoricadarabokkal, és viszonylag rövid idő alatt sokat lehet haladni vele. A „recept” egyszerű: pattogtassunk kukoricát és fűzzük cérnára egy nagyobb tűvel. Azonban néhány trükk segítségével igazán tökéletes karácsonyi füzéreket kaphatunk! Elsősorban jó, ha nem égetjük meg a kukoricát. A titok, hogy addig pattogtassuk, míg 2 pattanás között el nem telik 3 másodperc. Ez mikrohullámú sütőben, az előre kicsomagolt verzióval körülbelül 2,5 perc, de figyeljünk a készülék teljesítményére, ám leginkább: hallgatózzunk! Természetesen mikrohullámú sütő nélkül is elkészíthetjük a popcornt, sőt! Csupán egy nagy űrtartalmú lábasra, fedőre és némi olajra van szükségünk hozzá. Egy evőkanál olaj elégséges 100 gramm pattogtatni való kukoricához. Hevítsük fel az olajat közepes hőmérsékleten, majd adjuk hozzá a kukoricát. Hallgatózzunk, itt is a 3 másodperces szabály érvényes. 

Ha elkészült a popcorn, mehet a fűzés. A girlandokat díszíthetjük még csipkebogyóval, vörös- vagy kékáfonyával, illetve csillagánizzsal is szépen mutat.

Pro tipp: Vásárolj csomagolásmentes boltban kimérős pattogtatni való kukoricát, így spórolhatsz is, ráadásul még a környezetet is megkímélted a keletkezett hulladéktól.

Hófehér különlegesség – egy kis kavarás

Sokáig nem mertem nekiállni a szódabikarbóna, kukoricakeményítő és víz elegyéből álló, fenségesen csillogó díszeknek, pedig az elkészítése nem igényel nagy előkészületet, sőt, még kézügyességet sem. Ellenben remekül mutat és kimondottan költséghatékony, s természetesen ragyogó.

Hozzávalók:

  • 1 csésze kukoricakeményítő
  • 2 csésze szódabikarbóna
  • 1 és ¼ csésze víz

A csésze mérete nem számít, csak az, hogy ugyanazt az egységet használjuk mindhárom összetevő esetében. Nagyobb bögrét is használhatunk, de kisebb méretű poharat, akár kanalat is. A massza összeáll, csak a kapott mennyiség változik. Az elkészítése hasonló a házi gyurmához (https://futureofdebrecen.hu/kezdjetek-el-elni/hazi-gyurma-a-konyhabol/), de itt nem keverünk színt hozzá, hiszen a díszek fennköltsége a természetesen csillogó fehér színükben rejtőzik. 

Elkészítés:

Először a száraz összetevőket keverjük el egy edényben, aztán adagoljuk hozzá a vizet, majd közepes lángon melegítsük az egyveleget. Folyamatos kavargatást igényel! Rövid idő után forrni kezd, majd sűrűsödni, végül már kisebb fizikai kihívás a kavarása. Ha gyurmaállagúvá vált, levehetjük a tűzről. Miután kihűlt, nyújtsuk ki – célszerű néhány milliméter vastagra – és szaggassuk ki süteménykiszúró formákkal. Ha fel szeretnénk akasztani, még ekkor lyukasszuk ki egy gyufaszál vagy szívószál segítségével. Mivel levegőn száradó gyurma, más teendőnk nincs hátra, mint 10-12 órát várni, hogy végleg megszilárduljanak a kedves kis formák. Felhasználása már csak a kreativitásunkon múlik.

 

Juhász Lajos

a Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészet erdészeti igazgatója

dr. Aradi Csaba

ökológus

Nagyné Pálfi Zsuzsa

környezetgazdálkodási agrármérnök

Váradi Zoltán

a Természettár vezetője

Senánszky Petra

többszörös világ- és Európa-bajnok uszonyos úszó

Lenner Ádám

a Tiszatáj Közalapítvány természetvédelmi és tájgazdálkodási menedzsere

Szentpéteri-Nagy Veronika

kertészmérnök

Balázs Ákos

Debrecen Környezetvédelmi ügyeiért is felelős alpolgármester, Debrecen Környezetvédelmi munkacsoportjának elnöke

Rácz Gréta Ildikó

biológus, a Green Drops Farm Kft. Társalapítója

Hosszu Róbert

az NI Hungary Kft. vezérigazgatója

Duzs László

természetvédelmi mérnök

Fodorné Magyar Ágnes

tanár, köznevelési szakértő, iskolakert mentor

dr. Kövér László

a Debreceni Egyetem adjunktusa

Váradi Ferenc

rádiós műsorvezető

dr. Krecz Tibor

kommunikációs szakember

dr. Szűcs István

a Debreceni Egyetem intézetigazgató egyetemi docense

dr. Grasselli Gábor

a Debreceni Regionális Gazdaságfejlesztési Alapítvány igazgatója

Kálmánczi Miklós

önkormányzati tanácsadó

Balogh Dóra

divattervező, környezettervező

Tóth Máté

Természetvédelmi mérnök

Gorján Ferenc

a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatója

Fülöp Ferenc

környezetmérnök, fotográfus

Dancs László

az EDC Városfejlesztési csoportjának vezetője

Csatlakozz hozzánk!