A Föld bajnoka - Future of Debrecen

A Föld bajnoka

Duzs László

„Mindannyian vétkesek vagyunk, még ha nem a saját hibánkból is. Csak az elmúlt néhány évtizedben kezdtük megérteni, hogy mindannyian egy olyan emberi társadalomba születtünk, amely természeténél fogva mindig is fenntarthatatlan volt. Most azonban, hogy már tisztában vagyunk ezzel a ténnyel, választanunk kell. Folytathatjuk eddigi gondtalan életünket, nevelgethetjük gyermekeinket és élhetünk az általunk felépített modern társadalom kínálta célok eléréséért, fittyet hányva annak, hogy a katasztrófa már a küszöbünkön áll. De változtathatunk is a helyzeten.”
E sorok Sir David Attenborough 2020-ban megjelent, az Egy élet a bolygónkon című könyvéből származnak.
A sajtó ismét tőle hangos, hiszen 2022-ben őt választotta az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) a Föld bajnokának. Az immár 95 éves természettudós egész életét a természetfilmezésnek és a környezetvédelemnek szentelte. Munkásságát az 1950-es években kezdte a BBC-nél, és erre az időszakra datálhatók első expedíciói is egy televíziós ismeretterjesztő sorozatnak, a Zoo Quest-nek köszönhetően. Ezt követően volt programigazgató is, azonban az 1970-es évektől kezdőden minden idejét az írásnak és a filmkészítésnek szentelte. Közvetlen stílusban és laikusok számára is könnyedén érthető nyelven kommunikál olyan átéléssel, mintha mi is részesei lettünk volna a kalandjainak. Valószínűleg emiatt is tett szert ilyen mértékű népszerűségre. Nagy alapossággal, nagy szenvedéllyel és tudományos megalapozottsággal bemutatott munkái lerakták a minőségi természetfilm-készítés alapjait. Nemcsak a tudósok bizalmát nyerte el, de a filmkészítés tekintetében is nagy elismerésnek örvend, hiszen mindig igyekezett a legújabb technikákat alkalmazva bemutatni az élővilágot több különböző, izgalmas perspektívából.

Munkássága során – mely immár 70 évet ölel fel –, saját bőrén tapasztalhatta meg az emberek által okozott hatalmas mértékű klímaváltozást. A fent említett könyv is ezt hivatott bemutatni, illetve az a film is, mely hasonló címen található meg a Netflixen. A környezetvédelem zászlóshajójának kapitányaként a mai napig előadásokat tart, eseményeket szervez.

Érdemes ránézni a https://attenboroughfilm.com/ honlapra, mert hozzá hasonló bátor, elhivatott szószólókra van szükség világszerte. Az oldal bemutatkozó videójában is erre hívja fel a figyelmet: mindannyian tehetünk azért, hogy a bolygó jövőjét megváltoztassuk. Mindannyiunknak szerepe van ebben, és a hangunk a legfontosabb eszköz, hogy maradandót alkossunk. A kommunikáció a cselekvés katalizátora lehet. Újra fel kell fedeznünk, hogyan élhetünk a természettel összhangban. Csakis rajtunk múlik, hogy mi fog következni. Ha szeretnél részese lenni ennek a nagy volumenű összefogásnak, látogass el a honlapra, és légy te akár a következő esemény házigazdája!

Nagy Péter Zoltán

gazdasági agrármérnök, jogi szakokleveles közgazdász

Géber János

geográfus, projektmenedzser

Nagy-Gergely Valéria

jogi szakokleveles közgazdász

Hamecz Orsolya

okleveles természetvédelmi mérnök

Juhász Lajos

a Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészet erdészeti igazgatója

dr. Aradi Csaba

ökológus

Nagyné Pálfi Zsuzsa

környezetgazdálkodási agrármérnök

Váradi Zoltán

a Természettár vezetője

Senánszky Petra

többszörös világ- és Európa-bajnok uszonyos úszó

Lenner Ádám

a Tiszatáj Közalapítvány természetvédelmi és tájgazdálkodási menedzsere

Szentpéteri-Nagy Veronika

kertészmérnök

Balázs Ákos

Debrecen Környezetvédelmi ügyeiért is felelős alpolgármester, Debrecen Környezetvédelmi munkacsoportjának elnöke

Rácz Gréta Ildikó

biológus, a Green Drops Farm Kft. Társalapítója

Hosszu Róbert

az NI Hungary Kft. vezérigazgatója

Duzs László

természetvédelmi mérnök

Fodorné Magyar Ágnes

tanár, köznevelési szakértő, iskolakert mentor

dr. Kövér László

a Debreceni Egyetem adjunktusa

Váradi Ferenc

rádiós műsorvezető

dr. Krecz Tibor

kommunikációs szakember

dr. Szűcs István

a Debreceni Egyetem intézetigazgató egyetemi docense

dr. Grasselli Gábor

a Debreceni Regionális Gazdaságfejlesztési Alapítvány igazgatója

Kálmánczi Miklós

önkormányzati tanácsadó

Balogh Dóra

divattervező, környezettervező

Tóth Máté

Természetvédelmi mérnök

Gorján Ferenc

a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatója

Fülöp Ferenc

környezetmérnök, fotográfus

Dancs László

az EDC Városfejlesztési csoportjának vezetője

Csatlakozz hozzánk!