Debrecen okos és zöld! - Future of Debrecen

Debrecen okos és zöld!

A 2022. február 21-én  tartott sajtótájékoztatón megismerhettük  Debrecen okos és zöld! költségtervét, ami által betekintést kaptunk az éves programterv egyes részleteibe. A beszámolót Balázs Ákos alpolgármester, a Future of Debrecen tagja tartotta.

Elindul a Civaqua-program építkezése! 2022 második negyedévében megtörténik az első kapavágás a Civaqua-programban és elindul a kivitelezés. 

A Debreceni Egyetemmel és a Zöld Munkacsoporttal együtt elkészítjük Debrecen új Környezetvédelmi Programját, és elindítjuk a Future of Debrecen Akadémiát. 

Hisszük, hogy Debrecen olyan várossá fog válni a jövőben, amit a jelenlegi felnövekvő generációk gondolnak róla – hangsúlyozta Balázs Ákos.

Idén elkezdjük kialakítani a Tócó-patak mentén egy zöld folyosót melynek részeként véderdő sávot telepítünk a Tócó-völgyben és a Vezér utcánál, míg a Vértessy-kúriánál és a Vincellér  utcánál véderdőket alakítunk ki a LIFE IP HUNGAIRY projekt keretében. Emellett folytatjuk a városrészi faültetéseket. A 2022-es őszi/tavaszi szezont követően 7000 elültetett fánál és 40 000 erdészeti módszerrel elültetett facsemeténél fogunk járni

2022-ben elkészül a Zöld Város Program utolsó 3 helyszíne: az Újkert, a Tócóskert és a Petőfi tér. Ezen felül a Bethlen utca és az Egyetem sugárút zöldítése, virágosítása is megtörténik az idén.

A Vénkertben található közösségi kertben egy összetartó csapat alakult ki. A példaértékű közösségnek köszönhetően 2021-ben a Magyarország legszebb konyhakertje címet is elnyerte a kert. Ez követendő példa, így idén még egy közösségi kertet alakítunk ki.

A négylábúakra is gondolunk, két új kutyafuttatót építünk lakótelepi környezetben – mondta el az alpolgármester.

Debrecenben példát mutattunk a Fenntartható Debrecen címmel. Ezt a címet a Zöld Munkacsoport javaslatára tovább gondoltuk, új környezetvédelmi vállalásokkal bővítettük, s erről tavasszal adunk részletes tájékoztatást. 

Debrecenben bevezetünk még egy jó gyakorlatot vizeink védelme érdekében. A város 40 különböző pontján helyezünk ki használtsütőolaj-gyűjtő edényeket. Az edények pontos helyét weboldalunkon fogjuk közzétenni. 

Mozgalmunk januárban elindította a Nature of Debrecen sétákat, folytatódik a Future of Debrecen TV és dr. Aradi Csaba podcast-sorozata. A természetvédelmi akciók is hangsúlyosak maradnak, továbbvisszük a madár- és denevérodú, valamint madáretető- és fecskefészek-kihelyezéseket. 

2022 elején elkezdtük a buszok cseréjét: januárban 34 darab Euro 6E-s motorú Mercedes busz állt a debreceniek szolgálatába, 2024-ig pedig a teljes flotta megújul. Tavasszal ezen felül forgalomba áll városunkban 12 darab teljesen elektromos meghajtású autóbusz.

Ingyenes zöld számon jelenthetjük be áprilistól a közterületi zöldterületekkel kapcsolatos problémákat. A debreceni lakosok telefonálhatnak például faültetéssel, gallyazással, parlagfű-szennyezéssel, illegális hulladéklerakókkal, játszóterekkel, kondiparkokkal kapcsolatban.

A polgármesteri hivatal zöldterületi osztálya részére fejlesztett applikáció a pontos, gyors és digitális munkavégzést tesz lehetővé munkatársaink számára a város zöldterületein észlelt megoldandó feladatok jelzésétől egészen azok elvégzéséig.

Elkészítjük Debrecen város zöldterületi adatbázisát (kataszterét) ahol minden fát, zöldterületet, szemetest, padot digitalizálunk ebben az évben. Ez teremti meg a lehetőségét annak az applikációnak is, amely által a debreceniek örökbe fogadhatnak az otthonuk közvetlen közelében található fiatal fákat. Ez az applikáció is elindul az idén – zárta sajtótájékoztatóját Balázs Ákos.

Juhász Lajos

a Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészet erdészeti igazgatója

dr. Aradi Csaba

ökológus

Nagyné Pálfi Zsuzsa

környezetgazdálkodási agrármérnök

Váradi Zoltán

a Természettár vezetője

Senánszky Petra

többszörös világ- és Európa-bajnok uszonyos úszó

Lenner Ádám

a Tiszatáj Közalapítvány természetvédelmi és tájgazdálkodási menedzsere

Szentpéteri-Nagy Veronika

kertészmérnök

Balázs Ákos

Debrecen Környezetvédelmi ügyeiért is felelős alpolgármester, Debrecen Környezetvédelmi munkacsoportjának elnöke

Rácz Gréta Ildikó

biológus, a Green Drops Farm Kft. Társalapítója

Hosszu Róbert

az NI Hungary Kft. vezérigazgatója

Duzs László

természetvédelmi mérnök

Fodorné Magyar Ágnes

tanár, köznevelési szakértő, iskolakert mentor

dr. Kövér László

a Debreceni Egyetem adjunktusa

Váradi Ferenc

rádiós műsorvezető

dr. Krecz Tibor

kommunikációs szakember

dr. Szűcs István

a Debreceni Egyetem intézetigazgató egyetemi docense

dr. Grasselli Gábor

a Debreceni Regionális Gazdaságfejlesztési Alapítvány igazgatója

Kálmánczi Miklós

önkormányzati tanácsadó

Balogh Dóra

divattervező, környezettervező

Tóth Máté

Természetvédelmi mérnök

Gorján Ferenc

a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatója

Fülöp Ferenc

környezetmérnök, fotográfus

Dancs László

az EDC Városfejlesztési csoportjának vezetője

Csatlakozz hozzánk!