Fel a futócipőkkel! - Future of Debrecen

Fel a futócipőkkel!

Duzs László

Környezetünk védelme mindannyiunk közös érdeke. Éppen ezért a mi felelősségünk azt megtisztítani. És íme egy kiváló alkalom, ami nem csupán egy nagyszerű szabadtéri program, hanem a sport és a környezetvédelem szerelemgyermeke, avagy: bemutatkozik a Run for the Oceans!

Minden évben megközelítőleg nyolcmillió tonna műanyaghulladék kerül óceánjainkba, amely mennyiség nem csupán a part mentén, hanem szinte mindenhol és mindenben megtalálható. A legmélyebb óceáni árkokban, a legtávolabbi partokon, a tenger minden szintjén, az általunk fogyasztott vízben, ételben, és még sorolhatnánk. A probléma mindannyiunké, de mi lehet a megoldás?  

Az esemény nem újkeletű. Az adidas és a Parley már harmadik alkalommal rendezi meg a Run for the Oceans (Futás az óceánokért) elnevezésű programját, amely segít a Parley Ocean School iskolai program fejlesztésében. A Parley Ocean School célja, hogy kineveljen és elkötelezetté tegyen egy új „zöld” társadalmi réteget az óceánok megőrzése és védelme érdekében. Az iskola 100 ezer fiatalt képez a műanyagprobléma által leginkább sújtott területeken abból a célból, hogy megértsék a tengeri műanyagszennyezés által okozott, összetett fenyegetést. Az intézmény tanterve biztosítja a tanulók számára a bolygó óceánjainak védelméhez szükséges készségeket, eszközöket és ismereteket.

Az oktatással párhuzamosan az adidas és a Parley jelentős mennyiségű műanyaghulladéktól tisztítja meg a tengeri környezetet. A márka zöld szemlélete begyűrűzött a gyártásba és a termékfejlesztésbe is, ennek köszönhetően pedig legalább egy tucat feldolgozott PET-palack anyaga kerül egy-egy adidas lábbelibe. 2017-ben már egymillió pár újrahasznosított műanyagból készült cipővel álltak elő. Tavaly ez a szám már elérte az ötmilliót, idén pedig minimum duplázni szeretnének 11 millió darab ilyen cipő legyártásával.

A Parley és az adidas célul tűzte ki azt is, hogy 2025-ig az összes termékében megszünteti az eredeti (kimondottan erre a célra gyártott) poliészter használatát. Húgom, Móni, és párja, Máté évek óta az adidas Runners Budapest csapatát erősítik, és ők hívták fel figyelmemet erre a nagyszerű programra, ami egyben motiváció is lehet minden környezetvédő számára. A programnak hála, ma is a futócipőmmel indítottam a napot! Na és ti?

A Run for the Oceans program idén május 28. és június 8. között zajlik. Az idei cél több mint 225.000 kilogrammnyi műanyaghulladék összegyűjtése. Csatlakozz a kihíváshoz és fuss, ploggingolj vagy sétálj, de ne hagyd otthon a telefonod vagy okosórád sem, hiszen az adidas és a Parley minden megtett kilométer után 10 darab műanyagpalackot vagy annak megfelelő mennyiségű hulladékot gyűjt össze a tengerpartokról és a szigetekről! Ha te is szeretnél részt venni a kihívásban, a Runtastic applikáción keresztül megteheted!

Fussunk együtt óceánjainkért!

Nagy Péter Zoltán

gazdasági agrármérnök, jogi szakokleveles közgazdász

Géber János

geográfus, projektmenedzser

Nagy-Gergely Valéria

jogi szakokleveles közgazdász

Hamecz Orsolya

okleveles természetvédelmi mérnök

Juhász Lajos

a Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészet erdészeti igazgatója

dr. Aradi Csaba

ökológus

Nagyné Pálfi Zsuzsa

környezetgazdálkodási agrármérnök

Váradi Zoltán

a Természettár vezetője

Senánszky Petra

többszörös világ- és Európa-bajnok uszonyos úszó

Lenner Ádám

a Tiszatáj Közalapítvány természetvédelmi és tájgazdálkodási menedzsere

Szentpéteri-Nagy Veronika

kertészmérnök

Balázs Ákos

Debrecen Környezetvédelmi ügyeiért is felelős alpolgármester, Debrecen Környezetvédelmi munkacsoportjának elnöke

Rácz Gréta Ildikó

biológus, a Green Drops Farm Kft. Társalapítója

Hosszu Róbert

az NI Hungary Kft. vezérigazgatója

Duzs László

természetvédelmi mérnök

Fodorné Magyar Ágnes

tanár, köznevelési szakértő, iskolakert mentor

dr. Kövér László

a Debreceni Egyetem adjunktusa

Váradi Ferenc

rádiós műsorvezető

dr. Krecz Tibor

kommunikációs szakember

dr. Szűcs István

a Debreceni Egyetem intézetigazgató egyetemi docense

dr. Grasselli Gábor

a Debreceni Regionális Gazdaságfejlesztési Alapítvány igazgatója

Kálmánczi Miklós

önkormányzati tanácsadó

Balogh Dóra

divattervező, környezettervező

Tóth Máté

Természetvédelmi mérnök

Gorján Ferenc

a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatója

Fülöp Ferenc

környezetmérnök, fotográfus

Dancs László

az EDC Városfejlesztési csoportjának vezetője

Csatlakozz hozzánk!