Hogyan takarítsunk meg energiát? - Future of Debrecen

Hogyan takarítsunk meg energiát?

Ökomenedzser

Otthoni tippek – 1. rész

Manapság felértékelődött annak a jelentősége, hogy tudatosabban éljünk és odafigyeljünk az energiaszámláinkra. Fontos, hogy spóroljunk az energiával, hogy elkerüljük a kellemetlen meglepetéseket. Az energiatakarékosság nemcsak a környezetünk, hanem a pénztárcánk szempontjából is lényeges.  Mobiltelefonok, notebookok, TV-k – folyamatosan növekszik az energiafogyasztásunk, így ha tudatosak vagyunk ezen eszközök használatában, akkor sokat teszünk a bolygónk jövőjéért, ráadásul minden el nem használt, vagyis megtakarított kilowattórával hozzájárulunk a gazdaságosabb költségvetésünkhöz.

Van néhány tippünk, hogyan takaríthatunk meg energiát az otthonunkban.

 1. TAKARÍTSUNK MEG ENERGIÁT LAKÁSUNKBAN!

1. Hűtés-fűtés

Ősszel-télen hidegebb van, így feltekerjük a termosztátot, hogy meleg legyen a lakásban, mert ezt kívánja a hőérzetünk, vagy az alapfűtésünk mellett rásegítő fűtésként bekapcsoljuk a klímaberendezést is, hogy melegebb legyen. Mindkét eszköz sok energiát fogyaszt, de könnyedén minimalizálhatjuk az energiafogyasztásunkat, például így:

 • A meglévő meleget érdemes megtartanunk, többször, rövid ideig szellőztessünk, így megőrizzük otthonunk alaphőmérsékletét! Fűtés rásegítésére a klíma bekapcsolása helyett éjjelre húzzuk le a redőnyöket, rolókat, zárjuk be a spalettákat, így eredményesebben tudjuk megőrizni a benti hőmérsékletet, ráadásul nem használunk el annyi energiát!

Emellett afűtőtestet el nem takaró függöny a hideget és a huzatot is visszatartja, megakadályozva ezzel a meleg levegő kiszökését. Célszerű hosszabb függönyt választanunk, de mindenképpen figyeljünk arra, hogy a függöny ne lógjon rá a radiátorra és mögötte legyen elhelyezve. (Tilos függönyt akasztani az elektromos fűtőtest fölé – ez tűzveszélyes!)

 • Minden helyiségben olyan hőmérsékletet állítsunk be,  ami a helyiség funkciójához igazodik, vagy az adott szobában végzett tevékenységnek megfelelő, és elengedhetetlen a kellemes közérzethez. Míg a fürdőszobában, a nappaliban, vagy a gyerekszobában szükség lehet a 20-22°C-ra is, a hálószobában és a ritkán használt szobákban 18°C is elegendő. A konyhát sem érdemes túl melegre felfűteni, hiszen használata közben úgyis felmelegszik, így dupla haszon; elkészül az étel és emelkedik a hőmérséklet a konyhánkban. Ne feledd: minden Celsius-fok 6% energiamegtakarítást jelent!
 • Akár elektromos, akár kazános rendszerrel rendelkezünk, érdemes a hideg elleni védekezés gyanánt vastag zoknit és pulóvert felvennünk, ezzel ugyanis javítjuk a hőérzetünket. Egy-két ruhadarabbal többet viselni igazán praktikus megoldás,  ráadásul sokat spórolhatunk vele.

2. Lámpák és a fény

Örömteli, hogy a LED-es és energiatakarékos izzók használata manapság igen elterjedt, ezek ugyanis kevesebb energiafelhasználással működnek, mint kevésbé korszerű elődeik.

 • Vásároljunk LED-eket és energiatakarékos lámpákat!
 • Kapcsoljuk le a villanyt, amikor elhagyjuk a szobát!
 • Lámpák helyett igyekezzünk természetes fényt használni!
 • Amikor íróasztalnál dolgozunk, használjunk  asztali lámpát! A szobai csillárok működéséhez jóval több energia szükséges.
 • Praktikusabb választás, ha több kisebb lámpatestet használunk, mint egy nagyot.

Az energiatakarékos izzók kevésbé érzékenyek a föl-le kapcsolgatásra, mint a hagyományos villanykörték. Ettől függetlenül, érdemes 2 perc szünetet tartani a kapcsolgatások között, hiszen ezzel növelhetjük az izzók élettartamát.

3. Vessünk véget a készenlétnek!

 • Áramtalanítsuk készülékeinket, ha már nem használjuk azokat! A standby, vagyis készenléti üzemmód az eszközök áram alá helyezett állapota, amikor a LED-ek folyamatosan világítanak és fogyasztják az áramot anélkül, hogy működtetnénk azokat. Nem is gondolnánk, milyen sok áramot fogyasztunk el ezzel, a köznyelvben igazi energiavámpírként emlegetik. Például egy mikrohullámú sütő 1 éves folyamatos áram alatt tartása működés nélkül 35 kWh energiát fogyaszt.
 • De készenléti állapotban a nyomtatók, TV készülékek, de még a rádiós ébresztőórák is több kilowattórát használnak el anélkül, hogy bekapcsolnánk azokat. Érdemes tehát standby helyett áramtalanítanunk eszközeinket használat után. Erre kiválóan alkalmasak az időzítővel ellátott dugaljak, amelyek megszüntetik a felesleges energiafogyasztást és áram alá helyezik azt a szokásos reggeli használati időre.  Ezt a módszert érdemes kültéri világítások esetén is alkalmazni, hiszen az éjszaka közepén nem indokolt a kertes házak udvarán a folyamatosan világító reflektor használata, érdemes időzítővel megszakítani az áramkört.

Logikusnak tűnik, nem? Ennek ellenére a legtöbb eszközt folyamatos készenléti állapotban tartjuk.  Változtassunk együtt, spóroljunk pénzt és energiát!

4. Mozgásérzékelő lámpák

Az udvaron házunk bejáratához válasszunk mozgásérzékelős lámpatesteket, így azok csak akkor lépnek működésbe, amikor szükséges. Így elkerülhetjük a felesleges áramfogyasztást.

Kedves Olvasóink! A Hogyan takarítsunk meg energiát? sorozatunk első fejezetét olvashatták. Hamarosan újabb ötletekkel jelentkezünk.

Az ökomenedzser iroda címe: Debrecen MJV Polgármesteri Hivatal Zöldterületi Osztály, 4025 Debrecen, Barna utca 23. 90. sz. iroda 
Ökomenedzser: Tornainé Kicsák Edit, Ulveczki Csaba
E-mail: hungairy@ph.debrecen.hu
Telefon: 06 52 511 408


HU V Az Eur¢pai Uni¢ t†rsfinansz°roz†s†va_POSU:\palfi.zsuzsa\02_LIFE_Megvalósítás\2020\E akció\Kommunikációs eszköztár\hungairylogo.png
A HungAIRy LIFE integrált projekt 2019-ben indult 10 településen, köztük Debrecenben, amelynek fókuszában az egyik legjelentősebb környezetvédelmi probléma megoldása; a levegőminőség javítása áll. Ezt többek között emissziós adatbázisok fejlesztésével, átfogó szemléletformáló, tájékoztató tevékenységgel és egy országos szakértői, tanácsadói hálózat felállításával valósítják meg a projektben részt vevő partnerek. Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata ezen célok mentén olyan zöld felületeket alakít ki, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy tisztább legyen a levegő.

Nagy Péter Zoltán

gazdasági agrármérnök, jogi szakokleveles közgazdász

Géber János

geográfus, projektmenedzser

Nagy-Gergely Valéria

jogi szakokleveles közgazdász

Hamecz Orsolya

okleveles természetvédelmi mérnök

Juhász Lajos

a Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészet erdészeti igazgatója

dr. Aradi Csaba

ökológus

Nagyné Pálfi Zsuzsa

környezetgazdálkodási agrármérnök

Váradi Zoltán

a Természettár vezetője

Senánszky Petra

többszörös világ- és Európa-bajnok uszonyos úszó

Lenner Ádám

a Tiszatáj Közalapítvány természetvédelmi és tájgazdálkodási menedzsere

Szentpéteri-Nagy Veronika

kertészmérnök

Balázs Ákos

Debrecen Környezetvédelmi ügyeiért is felelős alpolgármester, Debrecen Környezetvédelmi munkacsoportjának elnöke

Rácz Gréta Ildikó

biológus, a Green Drops Farm Kft. Társalapítója

Hosszu Róbert

az NI Hungary Kft. vezérigazgatója

Duzs László

természetvédelmi mérnök

Fodorné Magyar Ágnes

tanár, köznevelési szakértő, iskolakert mentor

dr. Kövér László

a Debreceni Egyetem adjunktusa

Váradi Ferenc

rádiós műsorvezető

dr. Krecz Tibor

kommunikációs szakember

dr. Szűcs István

a Debreceni Egyetem intézetigazgató egyetemi docense

dr. Grasselli Gábor

a Debreceni Regionális Gazdaságfejlesztési Alapítvány igazgatója

Kálmánczi Miklós

önkormányzati tanácsadó

Balogh Dóra

divattervező, környezettervező

Tóth Máté

Természetvédelmi mérnök

Gorján Ferenc

a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatója

Fülöp Ferenc

környezetmérnök, fotográfus

Dancs László

az EDC Városfejlesztési csoportjának vezetője

Csatlakozz hozzánk!